Rīgas domes Īpašuma departaments izskatīšanai Pilsētas īpašuma komitejā iesniedzis priekšlikumu, kurā lūgts palielināt konkursam par pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai atvēlētos līdzekļus vēl par 215 tūkstošiem eiro.

Sākotnēji konkursā kultūras pieminekļu saglabāšanai pieejamais finansējums šogad bija 900 tūkstoši eiro. Dalībnieku interese bija liela – pieteikti 136 objekti, kuru sakārtošanai būtu nepieciešami 2,3 miljoni eiro.

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija steidza projektus atsijāt, cīņu par līdzfinansējumu ļaujot turpināt 89 no iesniegtajiem projektiem, kuru atjaunošanai nepieciešamā summa ir aptuveni 1,5 miljoni eiro.

Lai gan 27. marta Rīgas domes sēdē atbalstu guva komisijas vadītāja Oļega Burova (GKR) priekšlikums jau esošajiem 900 tūkstošiem eiro pievienot vēl 400 tūkstošus eiro, ar šo summu tik un tā nepietiek visu pieteikto objektu sakārtošanai.

Izskatīšanai pirmdienas, 16. aprīļa, Pilsētas īpašuma komitejas sēdē iesniegtajā departamenta priekšlikumā skaidrots, ka, lai nodrošinātu visu konkursa dalībnieku pieteikto projektu realizēšanu, nepieciešami vēl 215 615 eiro. Šos līdzekļus departaments rosina atrast, veicot savu izdevumu pārstrukturizāciju.

Konkursa nolikums paredz, ka pašvaldība finansē līdz 50% no atjaunošanas darbu izmaksām, bet ne vairāk par 20 tūkstošiem eiro "lielajiem" pieminekļa restaurācijas un atjaunošanas projektiem, un ne vairāk par 5000 eiro "mazajiem" pieminekļa elementu atjaunošanas darbiem. Finansējumu īpašniekiem piešķirs tikai pēc būvdarbu pabeigšanas un pieņemšanas. Līdzfinansējuma tīkotāju īpašumam nedrīkst būt noteikts grausta statuss.

27. aprīlī Vidi degradējošo būvju komisija apstiprinās konkursa rezultātus.

Šogad konkursam pieteikt varēja objektus, kas atrodas arī ārpus Rīgas vēsturiskā centra. Īpašnieki tā arī darījuši, piesakot kopumā 16 projektus ārpus centra – sešus Āgenskalnā, pa diviem Dzegužkalnā un Maskavas priekšpilsētā, bet pa vienam Teikā, Torņakalnā, Vecāķos, Čiekurkalnā, Pleskodālē un VEF rajonā.

Kopā iesniegti 20 projekti, kuros īpašnieks vēlas gūt līdzfinansējumu koka ēku atjaunošanai. Vecākā pieteiktā koka ēka uzcelta 1840. gadā un atrodas Friča Brīvzemnieka ielā 7. Savukārt pats vecākais konkursā pieteiktais nams ekspluatācijā nodots 1766. gadā un atrodas Peldu ielā 23.

Konkurss "Rīgas pašvaldības līdzfinansējums kultūras pieminekļu saglabāšanai" īstenots arī iepriekš. Piemēram, pērn pašvaldība līdzfinansējusi par kultūras pieminekļiem atzītu ēku atjaunošanu Aleksandra Čaka ielā 55, Bruņinieku ielā 81, Brīvības ielā 214, Lāčplēša ielā 18 un Zigfrīda Annas Meirovica bulvārī 18.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!