Foto: LETA

Galvenais izaicinājums Eiropas Savienībai šobrīd ir jaunie Covid-19 saslimšanas celmi jeb paveidi, medijiem otrdien attālinātā preses konferencē uzsvēra Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Perevoščikovs norādīja, ka jautājums ir, vai Latvija atkārtos Lielbritānijas, Portugāles vai Īrijas scenāriju, vai tomēr mēģinās maksimāli samazināt saslimstību, lai "ar tiem perēkļiem, kuri paliks, būtu vieglāk cīnīties".

Pirmdien SPKC jau ziņoja, ka ir ievesti četri Covid-19 Lielbritānijas paveida gadījumi, par kuriem ir zināms. "Divos gadījumos mēs novērojām arī sekundāru izplatīšanos no šiem Apvienotās Karalistes celmiem. Labi, ka šie cilvēki turpina pašizolāciju," atzina epidemiologs, uzsverot, ka izaicinājumu ir daudz, jo saslimstība joprojām ir liela. "Jaunie celmi ir jauns izaicinājums."

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai šobrīd izmantotie Covid-19 testi uzrāda citus slimības paveidus, epidemiologs atbildēja apstiprinoši, bet apšaubāmu rezultātu gadījumos SPKC iesaka veikt atkārtotu testu, kā arī aizdomīgi paraugi tiek nosūtīti sīkākai izmeklēšanai uz laboratorijām.

Šī brīža epidemioloģisko situāciju Latvijā Perevoščikovs raksturoja kā "trauslu", piebilstot, ka lielākā drošības pasākumu efektivitāte bija novērota brīvdienās.

Analizējot datus, Perevoščikovs skaidroja, ka šonedēļ pirmo reizi kopš septembra varējām novērot, ka nedaudz samazinājās saslimstības rādītāji. Testu skaits nav samazinājies, tāpēc to varētu uzskatīt par nelielu panākumu, skaidroja Perevoščikovs, uzsverot, ka "mēs nevaram būt apmierināti ar šādu rezultātu, jo gadījumu skaits Latvijā joprojām ir ļoti liels". Tie ir vidēji 850 gadījumi katru dienu, kas ir potenciāli infekcijas perēkļi.

Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijas rādītāji ir krietni augstāki, ko uzsvēra arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pēdējā diennaktī veikti 13 629 Covid-19 testi, reģistrēti 812 jauni saslimšanas gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. Saņemti ziņojumi par 29 mirušajiem.

Ziņots, ka iepriekš spēkā esošie drošības pasākumi Latvijā tiks pagarināti līdz 7. februārim.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!