Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenajā muitas pārvaldē (GMP) ir izveidota jauna struktūrvienība – E-muitas daļa, kuras galvenais uzdevums ir ieviest Latvijas muitas dienestā vairākas jaunas muitas informācijas sistēmas, kas nodrošinās elektronisku datu apmaiņu starp Eiropas Savienības (ES) valstu muitas un citu institūciju informācijas sistēmām un komersantiem.
E-muitas daļu šobrīd veido trīs nodaļas – E-muitas vadības nodaļa, Automatizētās importa sistēmas ieviešanas nodaļa un Automatizētās eksporta sistēmas ieviešanas nodaļa. Jaunizveidotās daļas pašreizējais sastāvs ir nokomplektēts esošo personālresursu ietvaros, iesaistot darbiniekus ar iepriekšēju pieredzi projektu vadībā.

Šobrīd E-muitas daļā strādā astoņi darbinieki. Tas nav pietiekami, tādēļ nākotnē daļas darbinieku skaitu plānots palielināt par vismaz četriem darbiniekiem, aizpildot šā brīža vakances, informē VID Komunikācijas nodaļa.

E-muita ir projektu kopums, kas tika uzsākts jau 2003.gadā un laika gaitā nodrošinās ES dalībvalstu muitas iestādēs elektronisku (bezpapīra) vidi. E-muita jeb savstarpēji saistītas muitas informācijas sistēmas visā ES ir viens no nozīmīgākajiem ES muitas politikas projektiem. Tā mērķis ir paaugstināt starptautiskās tirdzniecības drošības līmeni un maksimāli atvieglot muitas formalitāšu kārtošanu, tādējādi paātrinot preču kustību pāri ES robežai un samazinot administratīvās izmaksas.

E-muitas daļas izveidi noteica nepieciešamība realizēt vairākās ES regulās un citos normatīvajos aktos noteiktās prasības. Lai nodrošinātu vienotu muitas informācijas sistēmu vidi, jaunās muitas informācijas sistēmas tiks izstrādātas uz jau ieviestās Jaunās datorizētās tranzīta sistēmas (NCTS) platformas.

Savukārt Modernizētais Kopienas muitas kodekss, kura spēkā stāšanās ir paredzēta 2009. gadā, paredz elektronisku datu apmaiņu starp visiem dalībniekiem, kas iesaistīti preču kustībā pāri ES robežai. Tādejādi, papildus iepriekš minētajām muitas informācijas sistēmām, plānots ieviest arī Komersantu reģistrēšanas un informācijas sistēmu, "viena loga" vidi un vienotu elektronisko pieejas punktu.

Visas iepriekš minētās muitas informatīvās sistēmas Latvijas muitas dienestā paredzēts ieviest līdz 2013. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!