Foto: F64
Nākamajā gadā Latvijas galvenās ārpolitikas prioritātes jomas būs valsts drošība, prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē un ārējo ekonomisko sakaru veicināšana, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ministrija norāda, ka starptautiskā vide 2015.gadā, kurā Latvija realizēs savu ārpolitiku, būs dažādu izaicinājumu pilna. Īpašu svarīgumu iegūs saskaņota rīcība, kurā sadarbība ar partneriem un sabiedrotajiem būs prioritārs uzdevums.

Paredzēts, ka kopā ar NATO sabiedrotajiem Latvija stiprinās savu drošību, sniedzot efektīvu atbildi gan uz Eiropas drošības izaicinājumiem, gan arī uz starptautisko tiesību pārkāpumiem. Nozīmīgs darba virziens paredzēts saistībā ar NATO sabiedroto klātbūtnes un reaģēšanas spēju kāpināšanu reģionā. Tāpat tiks veicināta stratēģiskās partnerības ar ASV drošības jomā nostiprināšana, ASV dalība militārajās mācībās reģionā un pārstāvju deleģēšana NATO izcilības centrā Rīgā.

Prioritāra ir Latvijas prezidentūras ES Padomē 2015.gada pirmajā pusē sekmīga īstenošana atbilstoši darba kalendāram, kā arī prezidentūras kultūras un publiskās diplomātijas programmas īstenošana. ĀM norāda, ka Latvija sniegs ieguldījumu ES ekonomikas izaugsmē, virzot prioritāros virzienus - savienības konkurētspēja, digitālā darba kārtība un ES globālā loma.

Tāpat Latvijai kā prezidējošai valstij ES Padomē, kas atradīsies papildu uzmanības centrā, būs aktīvi jāiesaistās plašākā starptautiskajā darba kārtībā visas ES vārdā. Ministrija atzīst, ka tas būs jauns izaicinājums un papildu atbildība, taču dos arī vienreizēju iespēju vairot Latvijas atpazīstamību un autoritāti, nostiprinot reputāciju kā atbildīga starptautiskās sabiedrības dalībvalsts.

Viena no nākamā gada aktualitātēm būs Austrumu partnerības Rīgas samits 2015.gada maijā un tā lēmumu īstenošana, kuri vērsti uz reformu paātrināšanu Austrumu partnerības valstīs un to tuvināšanos Eiropai. ĀM norāda, ka tā būs partnervalsts interesēm atbilstošas pieejas principa nostiprināšana, kā arī uz darbu un rezultātu vērsta domu apmaiņa un sasniegtā izvērtējums.

Kā vēl vienu svarīgu prioritāti ĀM norāda sarunu turpināšanu par pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (ESAO/OECD).

Latvijas prezidentūra ES Padomē norisināsies 2015.gada pirmajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!