Kopš 1.jūlija, kad Latvijā tika ieviesta jaunā veselības aprūpes finansēšanas kārtība, kura nosaka mediķu algu palielināšanu uz sniegto pakalpojumu apjoma samazināšanās rēķina, 12 700 pacientiem tika atteikta savlaicīga uzņemšana.
Savukārt, lai palielinātu medmāsu algas "Gaiļezera" slimnīcā, slimnīcas vadībai 97 māsas nācies atlaist.

Par to trešdienas Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē informēja Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētāja Rūta Vīksna un Latvijas slimnīcu biedrības (LSB) priekšsēdētājs Jevgeņijs Kalējs.

NTSP sēdē Vīksna, kas pārstāv darba ņēmēju pusi, un Kalējs, kas pārstāv darba devēju pusi, kārtējo reizi nevienojās par ģenerālvienošanās parakstīšanu, kas noteiktu visā valstī vienotus kritērijus mediķu darba samaksai. Ģenerālvienošanās ir vienīgais mehānisms, ar kura palīdzību līdz medmāsām varētu nonākt valdības iedalītie 1,6 miljoni latu.

LVSADA piedāvā noteikt vienādās specifikas nozarēs strādājošiem mediķiem vienādus darba samaksas kritērijus, īpaši izdalot tās profesijas, kas ir saistītas ar kaitīgiem darba apstākļiem un darbu naktīs, lai par to definētu speciālas piemaksas garantētai algai.

Kopš jūlija, kad notikušas vairākas LVSADA, LSB un Labklājības ministrijas pārstāvju sarunas, LSB nav piedāvājusi savus variantus tiem ģenerālvienošanās punktiem par īpašām piemaksām, ar kuriem biedrība nav apmierināta.

NTSP sēdē abām organizācijām tika uzdots turpināt sociālo dialogu un panākt vienošanos par darba samaksas kritērijiem mediķiem.

Vīksna trešdien arī informēja, ka šobrīd medmāsu algu palielināšanai iedalīta nauda, kas jūnijā valsts budžetā tika atrasta, lai novērstu visas Latvijas medmāsu streiku, tiek sadalīta starp slimokasēm un attiecīgi starp slimnīcām, tomēr tās šo finansējumu izlieto "kā grib".

Pēc Vīksnas vārdiem, ja Aizputes slimnīcā medmāsu algas tika palielinātas par 25 latiem, kā to prasīja arodbiedrība, tad Priekuļu slimnīcā - tikai par pieciem, bet pārējā nauda tiek izlietota slimnīcas attīstības izdevumiem un kredītu nomaksai.

Savukārt Kalējs norādīja, ka algas par 25 latiem tika palielinātas pateicoties tam, ka Aizputes slimnīcai katru mēnesi izveidojas 2000 latu parāds.

Šobrīd Latvijas slimnīcu kopējie parādi ir 8 miljoni latu.

No šā gada jūlija ārstniecisko pakalpojumu cenā tika iekļauta gan darbinieku darba samaksa, gan arī komunālo izdevumu daļa. Savukārt pacientu iemaksas tika iekļautas arī slimokases apmaksājamā pakalpojuma cenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!