Foto: LETA

Patlaban 40% no visiem strādājošajiem prokuroriem jau ir tiesības uz izdienas pensiju, otrdien Latvijas Radio raidījumā "Īstenības izteiksme" sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Vaicāts, vai kārtība, kad prokurori, kas nostrādājuši 20 gadus un sasnieguši 50 gadu vecumu var doties izdienas pensijā, nebūtu jāmaina, Kalnmeiers atbildēja, ka tie, kas vēlas šo kārtību mainīt, lai "atnāk un pastrādā, un izbauda šī darba jaukumus".

Ģenerālprokurors skaidroja, ka patlaban 40% prokuroru ir tiesības uz izdienas pensiju, un gadījumā, ja būs ziņas, ka šī kārtība par izdienas pensijām tiks mainīta, viņi visi teju tajā pašā dienā iesniegtu atlūgumu un dotos pensijā.

Iepriekš Latvijas Radio vēstīja, ka pērn bijis vēsturiski lielākais gada laikā pensijā aizgājušo prokuroru skaits – 23 prokurori nolēmuši pensionēties. Savukārt šī gada pirmajās dienās zināmi vēl pieci prokurori, kuri darbu pametīs. Grūtības prokuratūrai sagādā arī jauno kadru piesaiste un apmācība, iepriekš ziņoja Latvijas Radio.

Raidījums "Īstenības izteiksme" skaidro, ka nākamgad situācija jauno kadru ziņā varētu uzlaboties, jo nākamgad prokuroriem gaidāms algas palielinājums, kā arī tiks īstenots 12 miljonu eiro vērts projekts, kas paredz apjomīgas apmācības prokuroriem.

Prokuroru izdienas pensijas likums paredz, ka tiesības uz izdienas pensiju ir prokuroram, kuram izdienas stāžs ir 20 gadu, no kuriem pēdējie desmit gadi nostrādāti prokurora amatā, un kurš ir sasniedzis 50 gadu vecumu. Tāpat izdienas pensijā var doties prokurors, kurš neatkarīgi no vecuma, atbilstoši Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas slēdzienam atbrīvots no amata veselības stāvokļa dēļ, jo tas neļauj turpināt prokurora darbu, un kura izdienas stāžs nav mazāks par 20 gadiem.

Izdienas stāžā prokuroriem ieskaita prokurora vai tiesneša amatā nostrādāto vai Iekšlietu ministrijas iestādēs izmeklētāja, izmeklēšanas struktūrvienības priekšnieka vai priekšnieka vietnieka amatā nodienēto laiku. Tāpat stāžā ieskaita laiku, kas nostrādāts prokuratūras atestēto darbinieku amatos, kādi bija noteikti prokuratūras iestādēs līdz 1994. gada 1. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!