Foto: F64

Viena no lielākajām Latvijas cietumos ieslodzīto personu tiesību aizsardzības problēmām ir tā, ka cietumos notikušos noziegumus izmeklē Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) izmeklētāji, tā ceturtdien Daugavpilī notikušajā preses konferencē paziņoja organizācija "Gara spēks" pārstāvji.

Kopš pagājušā gada beigām, kad likumdošanas aktos tika veiktas izmaiņas, kas paredz, ka ar situāciju ieslodzījuma vietās nebūs tiesīgas iepazīties ne sabiedriskās organizācijas, ne arī prokuratūra, cietumi faktiski ir palikuši ārpus sabiedrības kontroles.

Kā rezultāts tam ir pēdējā laikā cietumos notikušās vairākas mīklainas pašnāvības, to starpā: pakāršanās, kad līķim ir redzamas vardarbības pazīmes, un narkotiku pārdozēšana, kad mirušā asinīs ekspertīze nekonstatē narkotisko vielu klātbūtni.

Faktiski savu tiesību aizsardzība ir palikusi tikai pašu ieslodzīto rokās, kas, kā izrādās, arī nav nemaz tik vienkārši. Pēc "Gara spēka" pārstāvju teiktā jebkura veida korespondence, kas attiecas uz sūdzībām par ieslodzīto sliktajiem dzīves apstākļiem un viņu tiesību pārkāpšanu, tiekot iznīcināta. Kā rezultātā veidojas visai paradoksālas situācijas, kad, piemēram, IeVP priekšnieks Visvaldis Puķīte pat nav lietas kursā par Daugavgrīvas cietumā notiekošo badastreiku, kad ieslodzītie, nokļūstot karcerī, bailēs no inficēšanās atsakās ēst no svešiem traukiem.

Kā apgalvo "Gara spēka" pārstāvji, patlaban gandrīz 30% ieslodzīto ir AIDS, bet aptuveni puse ir slima ar hepatītiem.

Kā norādīja bijušais ieslodzītais Renārs, kas ar mobilā telefona palīdzību nofilmējis protesta akciju un publiskojis šo materiālu, bada streiks Baltajā gulbī turpinās joprojām, tikai pēdējā mēnesī karcerī nez kāpēc nav ievietots neviens ieslodzītais.

Negatīvi preses konferences organizatori vērtēja arī aizliegumu žurnālistiem apmeklēt cietumus. Minētais aizliegums liek domāt, ka acīmredzot ieslodzījuma vietās ir šis tas slēpjams.

Uz preses konferenci uzaicinātā Daugavgrīvas cietuma vadība nebija ieradusies, paskaidrojot, ka preses konferenci "Gara spēks" organizējis vienīgi savās interesēs ar mērķi celt savu popularitāti sabiedrībā.

Savā atbildē pasākuma organizatoriem Daugavgrīvas cietuma vadība norādījusi uz to, ka organizācijas pastāvēšanas laikā "Gara Spēka" pārstāvji nevienu reizi nav izrādījuši iniciatīvu satikties ar Daugavgrīvas cietuma vadību un apspriest problēmu risināšanas iespējas.

Piedāvājumu tikties aci pret aci ar cietuma vadību "Gara spēka" pārstāvji noraidījuši, lai pēc tam viņiem nenāktos strīdēties ar cietuma vadību, kurš ko šajā tikšanās reizē ir teicis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!