Foto: LETA
Vairumā novadu, kuros kopš gada sākuma bija problēmas ar elektroapgādi, tās nu ir novērstas. Dažviet elektrības vēl nav, tomēr mācību atsākšanos ceturtdien tas ietekmēs tikai dažās Latvijas skolās - vairākas pašvaldības jau pirms elektroapgādes problēmām bija nolēmušas mācību gada otro semestri sākt nākamnedēļ.

Šobrīd Rēzeknes novadā joprojām vairāk nekā 5000 mājsaimniecībām nav elektrības – tās joprojām nav Feimaņos, Sakstagalā, Čornajā, Pušā un daļēji arī Nagļos, portālam "Delfi" pastāstīja novada pārstāve Laura Ieviņa. Divos no šiem ciemiem ir skolas, tāpēc trešdien mācību procesa nodrošināšanai Feimaņu pamatskolai un Sakstagala Jāņa Klīdzēja pamatskolai piegādāti ģeneratori.

Taču situācija novadā joprojām ir kritiska, un sniegs var radīt jaunas elektrības apgādes problēmas, norādīja Ieviņa. Tāpēc Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs ar rīkojumu uzdeva skolu direktoriem pašiem lemt par otrā semestra sākuma atlikšanu "situācijās, kad nav iespējams mācību procesu nodrošināt atbilstoši normatīvo aktu prasībām".

Ja mācību un audzināšanas process skolā būs traucēts tikai daļēji, piemēram, nevarēs nodrošināt izglītojamo ēdināšanu, skolas direktors būs tiesīgs uzsākt mācības otrajā semestrī, bet, piemēram, saīsināt mācību stundas, skaidro Ieviņa. Viņa arī norādīja, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem dome lēmumu par skolu darbības režīmu pieņem situācijās, kad mācību procesu nevar nodrošināt ilgāk par vienu nedēļu.

Jēkabpils novadā bez elektrības vēl ir Rubeņu skola, portālam "Delfi" pastāstīja novada pārstāve Ieva Jātniece. Tomēr atbildīgie dienesti solījuši līdz ceturtdienai arī šai mācību iestādei atjaunot elektrības piegādi, un skolēni mācības varēs atsākt.

Tikmēr no 19 Madonas novada skolām mācības ceturtdien neatsāks trīs, portālam "Delfi" pastāstīja novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Dzintra Stradiņa. Mētrienas pamatskolai nav atjaunota elektrības padeve, tādēļ skolā nav apkures, pastāstīja Stradiņa. Savukārt Dzelzavas speciālajā internātpamatskolā un Praulienas pamatskolā mācības atsāksies pirmdien, jo bērni uz tām brauc no plašas apkārtnes, tāpēc daudziem izdevīgāk ir ierasties nedēļas sākumā, skaidro domes pārstāve, norādot, ka līdz janvāra beigām skolēni papildu brīvdienas atstrādās.

Gulbenes novadā mācības ceturtdien vēl nesāks tikai vienā skolā - Sveķu speciālajā internātpamatskolā, portālam "Delfi" pastāstīja novada Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vadītājs Arnis Šķēls. Viņš uzsvēra, ka uz šo skolu ierodas bērni no attālām novada vietām un tāpēc šinī skolā nolemts brīvdienas pagarināt līdz pirmdienai. Papildus brīvās dienas - 6.janvāris un 7.janvāris - tiks atstrādātas atlikušā mācību gada laikā.

Varakļānu novadā mācības šonedēļ tiks atsāktas visās skolās, arī Stirnienes pamatskolā, par kuru bija bažas, jo līdz pat trešdienas pulksten 15 elektrības tajā nebija, portālam "Delfi" pavēstīja novada domes priekšsēdētāja Modra Vilkauša. Pārējās novada skolās skolēni tiek gaidīti jau ceturtdien, jo problēmas ar elektroapgādi tajās ir novērstas.

Mācības ceturtdien pēc ziemas brīvdienām varēs atsākt Līvānu novada skolās. Līvānu novada Izglītības pārvaldes vadītāja Aija Usāne portālam "Delfi" apliecināja, ka visās skolās ir gan elektrība, gan ūdens un siltums, tāpēc nav pamata brīvdienas pagarināt.

Mācības ceturtdien notiks arī visās Ludzas novada skolās, pastāstīja novada preses pārstāve Liāna Nagle. Bez problēmām šā mācību gada otro semestri varēs sākt arī skolas Viļānu novadā. Tāpat visas skolas jau ceturtdien strādās Preiļu, Balvu, Alūksnes, Kocēnu, Rūjienas, Naukšēnu, Mazsalacas un Burtnieku novados, bet Beverīnas novadā saskaņā ar pašvaldības lēmumu mācības atsāksies pirmdien.

Valmierā dome neatkarīgi no elektrības padeves pārtraukumiem, kas pašu pilsētu gan īpaši neskāra, jau iepriekš bija nolēmusi, ka vispārizglītojošās skolas otro semestri sāks nākamajā pirmdienā, portālam "Delfi" pastāstīja domes pārstāve Inese Kazuša.

Arī Apes novadā skolēnu brīvdienas ir pagarinātas par divām dienām un atsāksies nākampirmdien, savukārt ceturtdienas un piektdienas brīvās dienas būs jāatstrādā. Laiks, kad tas darāms, jānosaka līdz janvāra beigām, nolēmusi novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju.

Skolēnu brīvdienas līdz piektdienai ir pagarinātas arī Krāslavas novada skolās, tādu lēmumu pieņēmis domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, un mācības šajā novadā atsāksies pirmdien.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ap Ziemassvētkiem sniega un elektrības vadu apledojuma dēļ daudzviet radās problēmas ar elektroapgādi. A/s "Sadales tīkls" 1.janvārī izsludināja ārkārtas situāciju sadales elektriskajos tīklos. Vairākās Latgales vietās cilvēki bez elektrības, ūdens un apkures pavadīja vairākas dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!