Saeima pirmdien paredzējusi izskatīt grozījumus obligātā militārā dienesta likumā, kas atļaus no aktīvā militārā dienesta atbrīvot ordinētos garīdzniekus, kuri pieder pie kādas no Tieslietu ministrijā reģistrētajām reliģiskajām organizācijām. Atbilstoši grozījumiem, no dienesta varēs atbrīvot arī personas, kuras mācās šo reliģisko organizāciju garīgā personāla mācību iestādēs.
Patlaban likums no aktīvā dienesta atbrīvo tikai to konfesiju garīdzniekus un attiecīgo mācību iestāžu studentus, kas pārstāvētas militārkapelāna dienestā.

Parlaments tomēr iepriekš noraidīja ierosinājumu atbrīvot no aktīvā militārā dienesta personas, kurām apziņa vai reliģiskā pārliecība neļauj pildīt militāro dienestu.

Savukārt aktīvajam dienestam nebūs pakļautas personas, kuras par veiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem izcieš sodu, kas nav saistītas ar brīvības atņemšanu.

Saskaņā ar izmaiņām likumā obligātajam militārajam dienestam pakļautās personas reģistrēs jau no 16 gadu vecuma un reģistrācijai pakļautās personas tiks arī dispanserizētas. Šāda kārtība tiks ieviesta pakāpeniski divu gadu laikā.

Grozījumi likumā vēl noteic, ka militārā dienesta rezervē tiks ieskaitīti arī maģistra grādu ieguvušie augstskolu absolventi un personas, kuras par veiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem izcieš sodu vai ir izcietušas sodu brīvības atņemšanas iestādēs, kā arī personas, kuras veselības stāvokļa dēļ atzītas par nederīgām militārajam dienestam miera laikā un derīgām ārrindas dienestam kara laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!