Foto: LETA
Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors uzlicis par pienākumu Garkalnes novada domei demontēt patvaļīgi uzbūvētu žogu, kā arī nodrošināt gājējiem drošu piekļuvi Lielajam Baltezeram pie Juglas kanāla, portāls “Delfi” uzzināja prokuratūrā.

Prokurors pabeidzis pārbaudi saistībā ar patvaļīgi izbūvētu žogu, kas ierobežo gājēju tiesības pārvietoties pa Juglas kanāla tauvas joslu.

Pārbaudē konstatēts, ka žoga izbūve Juglas kanāla kā publisku ūdeņu tauvas joslā un virszemes ūdensjoslas aizsargjoslā ir pretrunā ar Aizsargjoslu likuma un Zvejniecības likuma prasībām.

Juglas kanāls starp Juglas ezeru, Ķīšezeru un Lielo Baltezeru visā garumā ir publiska upe, un uz to attiecas normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi, kas noteikti publiskās interesēs.

Garkalnes novada domei uzlikts pienākums novērst likuma pārkāpumu, proti, demontēt patvaļīgi uzbūvēto žogu.

Prokurora iesniegums par žoga demontāžu un drošas piekļuves nodrošināšanu tauvas joslā izpildāms līdz 2020. gada 12. janvārim. Nosakot termiņu prokurora iesnieguma izpildei, tika ņemts vērā Garkalnes novada domes būvvaldes viedoklis, ka žoga demontāža bez papildus labiekārtojuma veikšanas radītu gājēju drošības apdraudējumu.

Prokuratūras likums nosaka, ka tad, ja personas rīcībā ir konstatētas likuma pārkāpuma pazīmes vai pazīmes, kas liecina par prettiesiskas darbības iespējamību, prokurors šai personai rakstveidā izsaka brīdinājumu par likuma pārkāpuma nepieļaujamību.

Tāpat likums nosaka, ka tad, ja prokurors ir konstatējis likuma pārkāpumu, kuram nav noziedzīga nodarījuma pazīmju, bet ar brīdinājuma, protesta vai iesnieguma palīdzību nav izdevies vai nav iespējams atjaunot likumību, viņš vēršas tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!