Foto: Publicitātes foto

Šogad izveidotā Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvalde izstrādājusi pirmos rīcības plānus un tuvākajā laikā publicēs pirmos materiālus iedzīvotājiem par rīcību ārkārtas situācijās, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē trešdien informēja pārvaldes priekšnieks Gints Reinsons.

Jaunā pārvalde izveidota, lai efektīvi koordinētu pašvaldības iestāžu sadarbību un pārziņā esošos resursus uzbrukuma, krīžu, dabas katastrofu un citos ārkārtas apstākļos. Līdz jaunās pārvaldes izveidošanai civilās aizsardzības plānošana un rīcība krīzes situācijās bija viena no Rīgas pašvaldības policijas funkcijām.

Šobrīd civilās aizsardzības sistēma tiekot veidota jaunā kvalitātē. Pārvaldē izveidotas trīs nodaļas: Civilās aizsardzības nodaļa, Operatīvās informācijas un kritiskās infrastruktūras uzraudzības nodaļa, kā arī Procesu un risku uzraudzības nodaļa.

Pirmo darbības mēnešu laikā pārvalde apzinājusi situāciju un izstrādājusi pirmos rīcības plānus. Līdz ar citām izvērtētas patvertnes, apziņošana, pārtikas apgāde, loģistika, juridiskais ietvars un domes vadības rīcības plāns. Nākamnedēļ plānots publicēt pirmos materiālus iedzīvotājiem.

Rīgas vicemēre un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja Linda Ozola skaidro, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā un nesenās pandēmijas radītie izaicinājumi liek jau pavisam citā līmenī domāt par Latvijas galvaspilsētas iedzīvotāju drošību un aizsardzību.

"Dažas pārmaiņas Rīgas iedzīvotāji manīs jau drīz, bet būs arī dažādas strukturālas izmaiņas, kuras iedzīvotāji tik tieši neizjutīs, taču tās būs ļoti nozīmīgas mūsu civilās aizsardzības spējām," piebilst Ozola.

Civilās aizsardzības sistēmas efektivitātes izvērtēšana Rīgā sākta pagājušā gada pavasarī, pēc gūtās pieredzes Covid-19 pandēmijas laikā un reaģējot uz Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Jaunās pārvaldes galvenie darbības virzieni ir civilās aizsardzības sistēmas uzturēšana, krīzes situāciju vadība, pilsētvides un kritiskās infrastruktūras monitorings, līdzdalība viedās pilsētas risinājumu ieviešanā, digitalizācijas procesu sekmēšanā, lēmumu pieņemšanas procesa automatizācijā, kā arī sadarbības veicināšana civilās aizsardzības laikā.

Paredzēts, ka Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes prioritāte sākotnēji būs civilās aizsardzības kapacitātes celšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!