Paredzot to, ka uz Līgo svētku laiku Latvijā varētu ierasties tautieši no Lielbritānijas, kur ir augsta Indijas Covid-19 paveida izplatība, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mudināja valdības locekļus domāt par pašreizējo pašizolācijas stratēģijas maiņu.

Pašreizējā Covid-19 pašizolācijas stratēģija paredz, ka, ieceļojot no ārvalstīm, kurās ir augsta Covid-19 saslimstība, cilvēkiem ir jāievēro pašizolācija un jāveic Covid-19 tests. Pašizolāciju var neievērot, ja cilvēks ir vakcinējies.

Kariņš mudināja domāt par šīs stratēģijas maiņu, daudz lielāku uzsvaru liekot uz vakcinācijas faktu. Kā piemēru viņš minēja Lielbritāniju, kur ir zema Covid-19 saslimstība, taču liela tieši Indijas paveida izplatība, taču tūristam, iebraucot Latvijā, pašizolācija nav jāievēro, kas nozīmē, ka ir augsts risks ievest jauno variantu, norādīja premjers.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) norādīja, ka efektīvs ierobežojums tas ir tikai tad, ja tas tiek panākts koordinētā veidā visā Eiropas Savienībā (ES), jo tiklīdz vienpusēji Latvija nosaka ierobežojumus, tie nav efektīvi. Kā piemēru viņš minēja situāciju ar Lielbritānijas paveida parādīšanos pērnā gada nogalē, kad Latvija bija slēgusi aviosatiksmi ar Lielbritāniju, taču Latvijā šīs personas ieceļoja, izmantojot kaimiņvalstis.

Premjers mudināja līdz laikam, kad Latvijā sāks darboties Covid-19 sertifikātu apliecināšanas sistēma, noteikt atgriezties pie pašizolācijas prasības noteikšanu, atgriežoties no visām valstīm un tad, kad sertifikāts 15. jūnijā sāks darboties un to būs iespējams pārbaudīt, tad pašizolācijas prasību nepiemērot Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem.

Kariņš atgādināja, ka pēdējās nedēļās un arī otrdien valdība lemj par dažādiem atvieglojumiem.

"Būtu gaužām bēdīgi, ja mēs būtu nākotnē spiesti iet pretējā virzienā," norādīja premjers, piebilstot, ka valdība to piedzīvoja pērnvasar, un to negribētu piedzīvot vēlreiz.

Viņš atgādināja, ka ir jūnijs un tuvojas Līgo svētki, un Lielbritānijā ir daudz tautiešu, kas plāno braukt mājās, līdz ar to būtu godīgi viņiem pateikt, ka būs jāievēro 14 dienu pašizolācija un "nekāda līgošana nebūs", ja savlaicīgi neatbrauks uz Latviju.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka atbalsta stratēģijas maiņu, līdz ko būs pieejams Covid-19 sertifikāts un tad skatīties vakcinācijas faktu. Taču viņš norādīja, ka šim jautājumam ir nianses, jo valstu grupas ir dažādas, ir būtiskie/nebūtiskie ceļojumi, Covid-19 vakcinētie/pārslimotie cilvēki, Covid-19 testēts pirms/pēc izbraukšanas no valsts. Līdz ar to būtu nepieciešams laiks, lai šos aspektus salāgotu.

Kariņš mudināja Operatīvās vadības grupā (OVG) rast risinājumu šim jautājumam, un, ja nepieciešams, valdība šonedēļ sanāks uz vēl vienu sēdi, lai par to lemtu.

"Gaidīt līdz nākamajai nedēļai nav prāta darbs," pauda Kariņš.

Kā preses konferencē pēc valdības sēdes informēja premjers, pašreiz ir sarežģīts regulējums par to, ko drīkst un nedrīkst darīt, un tas veidojas pa nozarēm, kaut gan OVG grupa ir spējusi lielā mērā paradīt kopainu saprotamu. Tomēr premjers norādīja, ka noteikumus gribētu vairāk orientēt uz cilvēka skatījumu, lai būtu uzreiz skaidrs, ko vakcinēts cilvēks var darīt visās nozarēs, vai kur vajag vilkt masku nevakcinētam cilvēkam.

Jau vēstīts, ka Latvijā konstatēti deviņi gadījumi ar Indijas celma izraisītu Covid-19 saslimšanu.

"Indijas celms Latvijā ir jau vismaz piecas nedēļas, nav plaši izplatīts, bet cirkulācija sabiedrībā notiek," sacīja Perevoščikovs, piebilstot, ka šie saslimšanas gadījumi nav saistīti ar ceļojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!