Foto: DELFI

Gatavojoties straujākam stacionēto Covid-19 pacientu pieaugumam, Rēzeknes slimnīcā, sākot ar piektdienu, 18.decembri, ierobežos plānveida operācijas, apstiprināja iestādes sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Sondore.

Slimnīca, izvērtējot situāciju, kā arī gatavojoties straujākam Covid-19 pacientu skaita pieaugumam, ir pieņēmusi lēmumu no 18. decembra līdz 11. janvārim ierobežot plānveida operācijas. Slimnīcas darbinieki individuāli sazināsies ar pacientiem, lai informētu par izmaiņām pakalpojumu sniegšanā.

Pašlaik slimnīcā ārstējas 36 Covid-19 pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu un divi ar smagu slimības gaitu.

Tāpat karantīna noteikta 41, bet pašizolācija - pieciem slimnīcas darbiniekiem. Taču darbā atgriežas izveseļojušies vai iepriekš par kontaktpersonām atzītie darbinieki.

Jau ziņots, ka pieaugošā stacionēto Covid-19 pacientu skaita dēļ Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdē nolemts izsludināt ārkārtas stāvokli veselības aprūpes sistēmā, žurnālistiem pavēstīja Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Tādējādi Veselības ministrija varēs likt otrā un trešā līmeņa slimnīcām pēc iespējas operatīvāk pārņemt pacientus no universitāšu un reģionālajām slimnīcām.

"Vienojāmies, ka tiek veidota īpašas sadarbības teritorijas," atklāja valsts sekretāre, skaidrojot, ka tās pārraudzīs koordinators, lai varētu operatīvi apmainīties ar informāciju par slimnīcu ieviestajiem pakalpojumu ierobežojumiem. Sadarbības tīkli veidosies ap reģionālajām slimnīcām, un tajos ietilps pirmā un otrā līmeņa slimnīcas.

"Jau četrās slimnīcās, tajā skaitā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, ir sasniegts kritiski augsts esošo gultu noslogojums," sacīja valsts sekretāre.

Līdz ar ārkārtas situācijas izsludināšanu "mēs varam arī dot lielākas tiesības slimnīcu vadītājiem", norādīja Mūrmane-Umbraško, skaidrojot, ka tas tostarp sniegtu lielāku kontroli pār darbinieku atvaļinājumiem. Tāpat slimnīcām būtu vienkāršāk piesaistīt cilvēkresursus Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Tādējādi ārstniecības iestādes Covid-19 pacientu aprūpē varēs iesaistīt medicīnas personālu, kas ierastos apstākļos nestrādātu ar infekcijas slimības pacientiem, kā arī piesaistīt citu specialitāšu ārstus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!