Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Ivars Gaters pēc iepazīšanās ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informāciju par iespējamo Rīgas mēra Gundara Bojāra interešu konfliktu prāmja "Baltic Kristina" iegādē uzdevis ministrijas juristiem izvērtēt, vai šie pārkāpumi var būt par pamatu mēra atlaišanai.
Par to informēja ministra preses sekretāre Dace Zvirbule. Viņa pastāstīja, ka ministrs uzdevis valsts sekretāra vietniekam Jānim Ruško lūgt Ģenerālprokuratūrai VID iesniegtos materiālus, kā arī kopā ar ministrijas juristiem izvērtēt, cik iespējamie pārkāpumi ir nopietni un vai tie varētu būt par juridisku pamatu mēra atlaišanai.

Jau ziņots, ka VID, pēc laikraksta "Diena" iesnieguma veicot pārbaudi par Rīgas mēra un brīvostas valdes priekšsēdētāja Bojāra iespējamo interešu konfliktu, konstatējis likuma par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā vairākkārtēju pārkāpumu.

VID uzskatot, ka Bojāra darbībās, balsojot par galvojuma izsniegšanu prāmja iegādei, kā arī Rīgas domē un Rīgas brīvostas valdē lemjot par firmas "Rīgas jūras līnija" (RJL) akciju iegādi, ir saskatāmas krimināllikumā valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanas, ja tā izdarīta atkārtoti vai ar to radīts būtisks kaitējums valsts vai sabiedrības interesēm, pazīmes. Atbilstoši tam amatpersonu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Likums liedz valsts amatpersonām pieņemt lēmumus, veikt citas darbības, kurās tās darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti. Bažas par tā pārkāpumu radīja fakts, ka firmas RJL padomes priekšsēdis Aleksandrs Spriševskis ir Bojāra darījumu partneris. Abi ir līdzīpašnieki SIA "Astramar Liepāja". Spriševskim pieder arī SIA "Astramar", kas ir prāmju firmas dibinātāja un līdzīpašniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!