Studentu dziesmu un deju svētku "Gaudeamus" dalībnieki no Lietuvas bija inficējušies ar norovīrusu, liecina epidemioloģiskās izmeklēšanas sākotnējie rezultāti.
Visiem 11 slimnīcā ievietotajiem pacientiem tika konstatēta norovīrusu klātbūtne, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) preses pārstāve Agnete Bušta.

Visi saslimušie ēduši vienā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā Jelgavā, tāpēc SVA pieļauj, ka saslimšana saistīta ar norovīrusiem inficēta ēdiena lietošanu uzturā.

Norovīrusu infekcija izplatās tiešā kontakta ceļā no personas uz personu vai ar inficētu koplietošanas priekšmetu starpniecību. Nereti inficēšanās notiek, lietojot uzturā inficētu ūdeni vai pārtiku. Slimības simptomi parasti parādās 12 - 48 stundu laikā pēc inficēšanās.

Ja inficēšanās notiek kontakta ceļā, tad parasti saslimušo skaits pieaug pakāpeniski, savukārt, ja inficēšanās saistīta ar inficētas pārtikas lietošanu uzturā, tad saslimušo skaits pieaug ļoti strauji, informē SVA.

"Gaudeamus" dalībnieku vidū saslimšana notika īsā laika posmā - lielākā daļa saslima naktī uz 11.jūliju, kā arī 11.jūlijā no rīta.

Ēdināšanas uzņēmumu darbinieku laboratorisko pārbaužu analīžu rezultāti būs zināmi nākamās nedēļas sākumā.

Jau ziņots, ka nedēļas nogalē par zarnu infekcijas pazīmēm sūdzējušies 26 dziesmu un deju svētku dalībnieki no Lietuvas. Slimības galvenie simptomi bija paaugstināta ķermeņa temperatūra, drudzis, slikta dūša, sāpes vēderā, vemšana un caureja. Vienpadsmit lietuvieši infekcijas dēļ tika hospitalizēti Latvijas Infektoloģijas centrā. Patlaban viņi turpina ārstēšanos mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!