Foto: DELFI
Otrdien no rīta ūdens līmenis Gaujā Valmierā pārsniedzis 2011. gada pavasara palu ūdens līmeņa maksimumu un ir 4,61 metru virs "nulles" atzīmes, turklāt ūdens līmenis turpina paaugstināties vidēji par 3 centimetriem stundā, radot bažas, ka jau naktī daļa pilsētas teritorija var applūst tāpat kā 2010.gadā, portāls "Delfi" uzzināja Valmieras pašvaldībā.

Lai nodrošinātu piekļuvi jebkuram objektam plūdu apdraudētajās teritorijās un varētu sniegt operatīvu palīdzību iedzīvotājiem, Valmieras pašvaldība lūdz daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus tuvākajās dienās automašīnas nenovietot un neatstāt namu pagalmos.

Pašvaldība arī aicina neiebraukt plūdu apdraudētajā teritorijā, kurā jebkurā brīdī var rasties ūdens izskalojumi, kas nav iepriekš paredzami, kā arī nebraukt pa Linarda Laicena ielas posmu no Fabrikas ielas līdz Rūpniecības ielai, kā arī pa Rūpniecības ielas posmu no Cēsu ielas līdz Linarda Laicena ielai, kur, autotransporta kustības organizēšanai, tiks izvietotas pagaidu ceļa zīmes.

Valmieras pašvaldība aicina iedzīvotājus un pilsētas viesus, kas ziņkāres vadīti apmeklē applūstošās teritorijas, būt ļoti uzmanīgiem un ievērot drošību. Gaujas krasti daudzviet ir izskaloti un var iebrukt, bet upē ir augsts ūdens līmenis, liela straume, peldoši zari un koki.

Otrdien Valmierā arī ierobežos Stāvo krastu teritoriju un izliks brīdinājuma zīmes, bet uz Vanšu tilta tiks izvietota brīdinājuma zīme, ka tālāk laivot stingri aizliegts, jo Kazu krāču laivošanas troses ir ūdenī un var apdraudēt cilvēku dzīvību.

Gauja pie Valmieras:


Valmierā arī uzsākta applūstošo teritoriju daudzdzīvokļu un privāto namu iedzīvotāju brīdināšana ar aicinājumu veikt pirms evakuācijas sagatavošanās darbus, kā arī autotransporta līdzekļu īpašnieku brīdināšana par autotransporta nenovietošanu riska zonās.

Otrdien pēcpusdienā Valmieras pilsētas domē atkārtoti tiks sasaukta Civilās aizsardzības komisija, lai kopā ar atbildīgo dienestu pārstāvjiem pārrunātu rīcību plūdu situācijā.

Savukārt Daugavā nakts laikā ūdens līmenis nav būtiski mainījies un paredzams, ka Daugavā palu ūdeņi pamazām atkāpsies, liecina meteoroloģijas centra informācija.

Jau vēstīts, ka Daugavā pie Daugavpils pirmdienas vakarā ūdens līmenis nav būtiski paaugstinājies un joprojām turas ap 7,9 metru atzīmi.

Savukārt citās Latvijas upēs pārsvarā ūdens līmenis pazeminās, arī ļoti strauji, piemēram, Lielajā Juglā pie Zaķumuižas, Lielupē un Ventā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!