Gaujas Nacionālā parka (GNP) 30 gadu jubilejas talismans būs sikspārnis, kas parku un dabas aizsardzības ideju simbolizēs arī turpmāk.
GNP administrācijas preses sekretāre Kristīne Melece BNS pavēstīja, ka konkursā par parka talismana izvēli iesaistījās vairāk nekā 50 iedzīvotāju, kā arī vairāki dabas aizsardzības speciālisti, biedrības un kolēģi no pārējiem Latvijas nacionālajiem parkiem un citām dabas aizsargājamajām teritorijām, kā arī GNP administrācijas darbinieki.

"Administrācijas speciālisti, izvērtējot iesniegtos priekšlikumus, secināja, ka to ir tik daudz un tie ir tik dažādi kā dabas daudzveidība parkā," klāstīja Melece.

Sikspārnis kā GNP simbolizējošs dzīvnieks izvēlēts, jo teritorija irvairāku reto un aizsargājamo dzīvnieku, tajā skaitā sikspārņu, dzīvesvieta. GNP konstatētas gandrīz visas (11 no 15) Latvijā sastopamās sikspārņu sugas, turklāt tās visas ir aizsargājamas. Parkā atrodas sikspārņu dzīvesvietas - veci meži ar dobumainiem kokiem, smilšakmens atsegumi ar alām. Sikspārņi ir cieši saistīti ar Gaujas senleju, kas ir izcili nozīmīgs šo dzīvnieku barošanās biotops.

"Sikspārnis, lai gan ir izmērā neliels, norāda, ka ikvienai dzīvībai ir sava vieta un nozīme un neviens dabā nav lieks," skaidroja Melece.

Tā kā GNP administrācijas galvenās funkcijas ir bioloģiskās daudzveidības saglabāšana un sabiedrības izglītošana, parka administrācija iecerējusi rīkot dažādas informatīvas aktivitātes, piemēram, organizēs sikspārņu vērošanas pārgājienus vakaros un naktīs, kā arī pētīs sikspārņus, lai sabiedrība uzzinātu vairāk par

šiem visu dzirdētajiem, bet maz izzinātajiem dzīvniekiem.

Gaujas Nacionālā parka 30.gadskārta aprit 14.septembrī. GNP dibināts 1973.gadā un ir pirmais nacionālais parks Latvijā. Tā galvenais uzdevums ir dabas aizsardzība, taču tas izmantojams arī izziņas tūrismam un atpūtai. Parka platība ir 91 745 hektāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!