Foto: DELFI

Dzīvokļu ēka Liepājā, Raiņa ielā 52a, kas pagājušās nedēļas nogalē cieta gāzes balona sprādzienā, ir nopietni bojāta, un to, visticamāk, nāksies demontēt, lai nepieļautu apdraudējumu tās iedzīvotājiem un garāmgājējiem, informēja Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Ugunsgrēkā un gāzes balona eksplozijā cietušo divstāvu koka ēku apsekojuši būvinženieri, kuri vēl gatavo detalizētu ekspertu atzinumu, taču sākotnējā apskatē konstatēts, ka koka konstrukcijas ir nopietni bojātas un apdraud iedzīvotāju drošību.

Pašvaldības uzņēmums "Komunālā pārvalde" brīvdienās notikuma vietā veicis pirmās nepieciešamības darbus, lai novāktu gruvešus un nodrošinātu iedzīvotājiem iespēju piekļūt pie pagalmā esošās mājas, savukārt pašvaldības policija pastāvīgi dežurē notikuma vietā, lai nepieļautu personu iekļūšanu bīstamajā objektā.

Tikmēr mājas apsaimniekotājs šodien sasaucis dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, lai īpašnieki lemtu par tālāko rīcību un gruvešu aizvākšanu. Ņemot vērā, ka sprādzienā cietušajā ēkā ir seši dzīvokļi, no kuriem pieci privatizēti, bet viens pašvaldības īpašumā, taču uz zemesgabala ir vēl divas saistītas ēkas ar dzīvokļiem, lēmums jāpieņem visiem īpašniekiem kopsapulcē. Kā pašvaldībai norādījusi mājas apsaimniekotāja pārstāve, nav ziņu, ka kāds no cietušajiem dzīvokļiem būtu bijis apdrošināts, savukārt pašai biedrībai uzkrājumā nav tādu finanšu līdzekļu, lai veiktu sagrautās mājas konstrukciju demontāžu un aizvākšanu, tādēļ nepieciešamības gadījumā pašvaldība varētu palīdzēt segt izmaksas, kas saistītas ar bīstamo konstrukciju demontāžu. Precīza darbu tāme vēl tiek apkopota.

Liepājas pilsētas domes Sociālajā dienestā pēc palīdzības vērsušies arī pirmie negadījumā cietušie. Trim ģimenēm, kas ugunsgrēkā visvairāk cietušas un palikušas gan bez personīgajām mantām un iedzīves, gan dokumentiem, piešķirts vienreizējais ārkārtas pabalsts 1500 eiro apmērā. Savukārt iedzīvotājiem, kuru dzīvokļi cietuši mazāk (galvenokārt no ūdens dzēšanas darbu laikā), pabalsts seku novēršanai noteikts no 200 līdz 300 eiro apmērā. Tāpat vairākām ģimenēm jau izmaksāti ārkārtas pabalsti pārtikas iegādei dāvanu karšu veidā - 40 eiro katram ģimenes loceklim. Tās ģimenes, kas negadījumā palikušas bez pajumtes, tiek uzņemtas mājokļu rindā ārpus kārtas. Ar Dzīvokļu komisijas lēmumu tām piešķirtas īres tiesības kādā no pašvaldības rīcībā esošajiem brīvajiem dzīvokļiem citos mikrorajonos.

Pašlaik visi mājas iedzīvotāji kā pagaidu risinājumu izvēlējušies apmešanos pie radiem vai draugiem, un Sociālajā dzīvojamā mājā Flotes ielā 14 izmitināšana nevienam nav bijusi nepieciešama.

Kā ziņots, 19.jūnijā Liepājā, Raiņa ielā, divstāvu dzīvojamā mājā izcēlās plašs ugunsgrēks, kurā cietuši trīs cilvēki. Izmantojot izbīdāmās kāpnes, glābēji izglābuši trīs cilvēkus, kuri bija paspējuši saindēties ar dūmiem, un suni. Dzēšanas darbu laikā ēkas pirmajā stāva eksplodējis arī 50 litru gāzes balons, sagāžot mājas gala pirmā stāva sienas. Ugunsgrēka paaugstinātās bīstamības dēļ no pagalmā esošajām citām ēkām evakuēti septiņi cilvēki un viens suns. Degšanas kopējā platība bijusi 150 kvadrātmetri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!