Foto: AFI

Trešdien pulksten 21.13 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) tika saņemts izsaukums uz Siguldas novada Siguldas pagastu, kur kādā dzīvojama mājā gāzes noplūdes rezultātā bija noticis sprādziens, portāls "Delfi" uzzināja VUGD.

Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka sprādziena rezultātā noticis ēkas nogruvums 200 kvadrātmetru platībā.

Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās seši cilvēki, kuri nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Ugunsdzēsēji glābēji norobežoja teritoriju. Šie darbi tika pabeigti pulksten 23.39.

Negadījumā cietuši divi cilvēki — 1971. gadā dzimis vīrietis un 2000. gadā dzimis jaunietis.

Valsts policija (VP) skaidro notikušā apstākļus un ir uzsākts kriminālprocess, kā arī noteiktas ekspertīzes, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Sprādziens nograndis privātmājā, kurā dzīvojusi ģimene ar trim bērniem. Kā portāls "Delfi" uzzināja Siguldas novada domē, ēka bijusi ģimenes vasaras mītne.

Saskaņā ar pašvaldības sniegto informāciju ģimene pati atrisinājusi pagaidu dzīvesvietas problēmu un no pašvaldības palīdzības atteikusies.

Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta pārstāvji atkārtoti sazinājušies ar ģimeni, lai informētu par pieejamo palīdzību gan veselības uzlabošanai, gan mantas atjaunošanai, gan psihologa konsultācijām, taču ģimene pagaidām atbildi par nepieciešamo palīdzību nav sniegusi.

Apsekot ēku ir devušies arī pašvaldības Būvvaldes pārstāvji.

Pulksten 15.10 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz kādu daudzdzīvokļu māju Rīgā, kur bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka daudzstāvu dzīvojamās mājas vienā no dzīvokļiem deg sadzīves mantas viena kvadrātmetra platībā. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kurš nodots NMPD mediķiem. Pulksten 15.43 ugunsgrēks likvidēts.

Pulksten 14.56 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Vecpiebalgas novada Dzērbenes pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā.

Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg vienstāva dzīvojamās mājas jumts ar izbūvētu mansardstāvu 100 kvadrātmetru platībā. Pulksten 18.27 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, meža zemsedze, sausā zāle, siena rullis, koks, labības rugāji, sadzīves mantas, dekoratīvā puķu kaste, dekoratīvie augi, elektriskā tējkanna, graudu kalte, divas vieglās automašīnas, gaisa filtrācijas sistēma un starpsiena, dārza māja un bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, ugunsdzēsēji glābēji Maskavas ielā Rīgā un Siguldas novada Allažu pagastā no kokiem nocēla kaķus, bet Lāpstu ielā Rīgā atbrīvoja automašīnas motorā iestrēgušu kaķi.

Aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma 69 izsaukumus – 33 uz ugunsgrēku dzēšanu un 22 uz glābšanas darbiem, bet 14 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!