Foto: LETA

"KPV LV" Saeimas frakcijas trešdien, 12. maijā, gaidāmais balsojums varētu noslēgties par labu ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (NA), pieļāva "KPV LV" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Aivars Geidāns.

Geidāns skaidroja, ka vēl nav zināms, vai frakcijas sēdē formāli notiks balsojums. Reizē politiķis prognozēja, ka frakcijā četri deputāti balsotu par to, lai Vitenbergs saglabātu amatu, trīs balsotu par viņa noņemšanu un divi atturētos. Pie šāda scenārija Vitenbergs saglabātu amatu, un lielas pārmaiņas valdībā nebūtu gaidāmas vismaz līdz pašvaldību vēlēšanām, pauda politiķis.

"KPV LV" frakcijas vadītāja vietnieks norādīja, ka nav pamata Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes epicentrā mainīt ekonomikas ministru. Geidāns arī vērsa uzmanību, ka "KPV LV" un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) frakcijām ir noslēgts kopīgs memorands par sadarbību ekonomikas jomā, kas arī ir labākais risinājums šajā situācijā. Taču, ja kāds grib rīkoties citādāk, tad kolēģiem frakcijas sēdē būs brīvas iespējas izpausties, piebilda politiķis.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo pauda, ka frakcijas balsojums ir neprognozējams un ka pats savu nostāju paudīs sēdē. Politiķis uzsvēra, ka vēlas uzlabot politisko kultūru, lai jautājumi tiek risināti "KPV LV" iekšienē un priekšlaikus netiek iznesti laukā. Ja ir kādas pārdomas, tad deputāti tās var paust pēc lēmuma pieņemšanas.

Vaicāts par prognozi, ka Vitenbergs saglabātu amatu, Možvillo norādīja, ka lēmumu īsti nevar prognozēt un tēlaini izteicās, ka "arī slotas kāts istabas stūrī var izšaut". Politiķis arī pastāstīja, ka "KPV LV" valde šodien "priekšizpētes" procesā, ja ekonomikas ministra amats kļūtu vakants, uzklausīja uzņēmēja Pētera Šmidres redzējumu. Šī tikšanās gan nav tiešs apsolījums, ka konkrētais cilvēks būs arī kandidāts, tāpat arī valdes sanāksmē nekādi lēmumi netika pieņemti, reizē atzīmēja Možvillo.

Deputāti Geidāns, Edgars Kronbergs, Janīna Kursīte un Ivars Puga apliecināja, ka nemainīs savu iepriekš pausto nostāju un frakcijas balsojumā atbalstīs Vitenberga palikšanu amatā.

Kursīte norādīja, ka Vitenbergs ir saprotošs, ieklausās citos viedokļos, ļoti daudz strādā ar savā atbildībā esošajām nozarēm un to pārstāvošajām organizācijām. Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Puga pauda, ka izprot Vitenberga iemeslus spert soli par labu aiziešanai uz NA.

Savukārt Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens (KPV LV) pauda, ka balsos par Vitenberga noņemšanu no ekonomikas ministra amata. Politiķis norādīja, ka jau iepriekš paudis, ka ministram pēc aiziešanas uz citu partiju ir pašam jāatkāpjas un, ja tas netiek darīts, tad frakcijai ir "jāpalīdz".

Ģirģens norādīja, ka partijas jau kuru nedēļu publiski cīnās, kurš varētu vadīt Ekonomikas ministriju, lai gan šajā laikā būtu jārisina jautājumi, kā mazināt Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes negatīvo ietekmi uz ekonomiku. Ja Vitenbergs būtu rīkojies valstiski, tad viņš atkāptos no amata, bet, iespējams, arī savtīgums liek rīkoties citādi, pauda politiķis. Deputāts arī norādīja, ka ir aicinājis NA pārstāvjus ierasties KPV LV frakcijā, lai pārrunātu šo situāciju.

Saistībā ar rītdien gaidāmo balsojumu politiķis ir dzirdējis, ka notiek "ļoti aktīva katra deputāta uzrunāšana", norādot, ka tas paliek kā jautājums, kā notiek attiecīgā pārliecināšana. Ģirģens arī pauda, ka, ja gadījumā "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs Možvillo rītdienas balsojumā, piemēram, atturētos, tad jautājums būtu, vai tas nav saistīts ar slēgtajām Siguldas sarunām, kur esot piedalījušies arī Možvillo, Vitenbergs un pāris NA vadības pārstāvji.

Saeimas deputāts Ēriks Pucens (KPV LV) partijas Saeimas frakcijas sanāksmē plāno balsot par Vitenberga atsaukšanu no ekonomikas ministra amata, lai tiktu ievērots koalīcijas līgumā noteiktais par ministru amatu sadalījumu partijām.

Pucens arī prognozēja, ka frakcijā būs vairākums Vitenberga demisijas prasīšanai, un politiķis cer, ka šo lēmumu atbalstīs arī frakcijas priekšsēdētājs Možvillo. Vaicāts, kurš tādā gadījumā būtu "KPV LV" ekonomikas ministra amata kandidāts, deputāts pauda pārliecību, ka partijai būs spēcīgs amata kandidāts, kurš varēs sniegt atbilstošu ieguldījumu situācijā, kad ekonomikai ir grūti laiki.

Politiķis uzsvēra, ka koalīcijā amatu sadalījumā atbilstoši sadarbības līgumam ir jāievēro paritātes princips. Pucena vērtējumā NA "apmuļkoja un apvārdoja" Vitenbergu. Viņš it kā pārgājis pie nacionālas partijas, bet Pucenam nav skaidrs, kurā mirklī Vitenberga skatījumā "KPV LV" nebūtu bijusi pietiekami nacionāla vai nebūtu pietiekami atbalstījusi ģimeniskas vērtības.

"KPV LV" deputāta ieskatā labāk ir būt augstākā pozīcijā pie savējiem nekā kalpam pie citiem. Tāpat politiķis no pašreizējā ekonomikas ministra vēlētos uzzināt, kuri ir tie gadījumi, kad frakcija nebūtu viņu atbalstījusi. Pucens Vitenbergam vēl veiksmi, bet norāda, ka "KPV LV" biedri ir lēmuši, ka ir jāuzstāj, ka partijai pienākas ekonomikas ministra postenis.

Savukārt attiecībā uz, piemēram, deputāta Geidāna jau agrāk pausto atbalstu Vitenbergam Pucens vērsa uzmanību, ka Geidānam ir tā dēvētais "mīkstais" deputāta mandāts, ko viņš zaudētu, ja Vitenbergam nāktos atstāt ministra amatu un atgriezties Saeimas parlamentārieša statusā.

Ar pāris "KPV LV" deputātiem aģentūrai LETA šovakar neizdevās sazināties. Parlamentārietis Ralfs Nemiro (KPV LV) iepriekš nepiedalījās frakcijas balsojumā, kurā puse no frakcijas atbalstīja Vitenbergu. Nemiro šo balsojumu dēvē par "baltiem diegiem" šūtu un iepriekš norādīja, ka trešdien, 12.maijā, "KPV LV" frakcijai būtu jābalso par sava ekonomikas ministra amata kandidāta izvirzīšanu.

Deputāte, "KPV LV" valdes priekšsēdētāja Ieva Krapāne publiski konsekventi paudusi valdes vairākuma apstiprināto pozīciju, ka Vitenbergam jāatkāpjas no amata, jo ekonomikas ministra amats atbilstoši koalīcijas līgumam pienākas "KPV LV".

Kā ziņots, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) līdz trešdienai gaida "KPV LV" frakcijas lēmumu par to, vai tā vēlas ekonomikas ministra Vitenberga demisiju.

Premjers lūdza "KPV LV" Saeimas frakcijas vadītāju Možvillo līdz trešdienas, 12. maija, beigām skaidri paust frakcijas viedokli - vai frakcija grib pieprasīt Vitenberga demisiju vai nē. Kariņš minēja, ka gadījumā, ja viņš saņems aicinājumu atsaukt no amata Vitenbergu, tad, respektējot sadarbības līgumu, viņam nebūs citas izvēles.

Turpretī NA līderis Raivis Dzintars atzīmēja, ka tā būtu ļoti sarežģīta situācija, jo NA ieskatā būtisks ir ne tikai frakcijas balsojums, bet katra deputāta balsojums. Viņaprāt, "KPV LV" ir deputāti, kuri pēc būtības ilgstoši balso kopā ar opozīciju. "Cik taisnīgi ir neņemt vērā citu deputātu daļu, kas ir bijusi ar koalīciju un atbalstīja ministru? Mūsu skatījumā tā būtu netaisnīga situācija, un tā būtu dziļākā šīs valdības krīze," teica Dzintars.

Jau vēstīts, ka "KPV LV" kā vienu no iespējamiem ekonomikas ministra amata pretendentiem apspriež uzņēmēja Pētera Šmidres kandidatūru, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. "KPV LV" valde gan neesot vēl pieņēmusi lēmumu, kuru kandidātu virzīt uz ekonomikas ministra amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!