Foto: Delfi kolāža

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālleitnants Raimonds Graube iesniedzis Valsts prezidentam Raimondam Vējonim lūgumu viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graube savu lūgumu pamato ar ilgo atrašanos amatā.

NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma. Graube izvēlējās beigt dienestu divus gadus pirms sava amata termiņa beigām un nu prezidentam būs jāmeklē viņa pēctecis. Portāls "Delfi" apkopo, kāda patlaban ir Latvijas armijas struktūra un, kur, iespējams, varētu tikt meklēts NBS komandieris.

Šobrīd Militārā dienesta likumā nav skaidri pateikts, kuras kategorijas virsnieki, proti, augstākie virsnieki vai vecākie virsnieki, ir tiesīgi kandidēt uz NBS komandiera amatu. Atbilstoši citu NATO dalībvalstu praksei bruņoto spēku komandiera amatā tiek apstiprināti augstākie virsnieki. Latvijā augstākie virsnieki ir brigādes ģenerālis, ģenerālmajors, ģenerālleitnants, flotiles admirālis, kontradmirālis vai viceadmirālis. Maksimālais vecums militārajā dienestā augstākajiem virsniekiem ir 60 gadu, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Nacionālo bruņoto spēku komandiera tiešā pakļautībā atrodas Zemessardzes komandieris. Šos pienākumus kopš 2016. gada 26. augusta pilda brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš (attēlā pa vidu).


Tiešā NBS komandiera pakļautībā atrodas arī Apvienotais štābs, kura priekšnieks kopš šā gada 28.augusta ir brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš.


Tālākā varas hierarhijā un pakļautībā NBS komandierim jau atrodas Gaisa spēku aviācijas bāze, kuras vadītājs ir pulkvedis Armands Saltups.


Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecības vadītājs ir pulkvežleitnants Kaspars Zdanovskis, kurš amata pienākums uzsāka pildīt šā gada 12. jūlijā.


Mācību vadības pavēlniecības komandieris un vienlaikus Nacionālās Aizsardzības akadēmijas rektors ir pulkvežleitnants Georgs Kerlins, kurš iestādi vada kopš 2015. gada vasaras (attēlā pa kreisi).

NBS Sauszemes spēku Kājnieku brigādes komandieris ir pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš.

Jūras spēku flotiles komandieris ir flotiles admirālis Ingus Vizulis, kurš šos pienākumus pilda kopš 2016. gada aprīļa (attēlā pirmais no kreisās).

NBS komandierim pakļauta ir arī Speciālo uzdevumu vienība, kuras personālsastāvs gan publiski netiek afišēts. Vienības komandieris patlaban ir pulkvežleitnants Juris Ušackis.

Savukārt NBS Štāba bataljona komandieris kopš 2014. gada vasaras ir pulkvežleitnants Egils Kupčs (pirmais no labās).

NBS komandierim pakļautās Militārās policijas komandieris kopš 2010. gada ir pulkvedis Tālis Majors.

Ģenerālmajors Juris Zeibārts – Latvijas pārstāvis NATO un ES (pirmais no kreisās).

Ģenerālmajors Andis Dilāns – Baltijas Aizsardzības koledžas komandants.


Brigādes ģenerālis Ivo Mogiļnijs – NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos.

Brigādes ģenerālis Juris Kiukucāns – Aizsardzības ministrijas Izpildsekretārs militāro spēju attīstības jautājumos (pirmais no kreisās).


Nacionālo Bruņoto spēku organizatoriskā struktūra.

Latvijā augstākie virsnieki ir brigādes ģenerālis, ģenerālmajors, ģenerālleitnants, flotiles admirālis, kontradmirālis vai viceadmirālis. Maksimālais vecums militārajā dienestā augstākajiem virsniekiem ir 60 gadu. Tajā pašā laikā saskaņā ar likumu personu NBS komandiera amatā apstiprina uz četriem gadiem - tātad, piemēram, 59 gadus vecam kandidātam pārkāpjot 60 gadu slieksni, viņš amatu automātiski nezaudētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!