Foto: LETA

Brigādes ģenerālis Juris Kiukucāns pēc atvaļināšanās no aktīvā dienesta kļūs par civilierēdni un turpinās ieņemt Aizsardzības ministrijas (AM) izpildsekretāra militāro spēju attīstības jautājumos amatu.

Šo amatu viņš ieņēma arī līdz šim, taču brigādes ģenerālis, kuram novembrī aprit 60 gadu, šodien svinīgi tika atvaļināts no profesionālā dienesta, beidzoties profesionālā dienesta līguma termiņam saistībā ar aktīvajam dienestam noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanu. Kuikucāns AM izpildsekretāra militāro spēju attīstības jautājumos amatu ieņem kopš 2013. gada.

Brigādes ģenerālis ceturtdien atvaļināšanās ceremonijā no AM un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadības saņēma ne tikai mutiskas pateicības par priekšzīmīgo dienestu, bet arī rakstiskus apbalvojumus un šaujamieroci.

"Šis ir viens no militārajiem amatiem, taču šobrīd bruņotajiem spēkiem nav ģenerāļa amata, ko varētu nosūtīt darbam uz ministriju, tāpēc vienojāmies, ka viņš turpinās strādāt," Kiukucāna palikšanu ministrijā skaidroja AM valsts sekretārs Jānis Garisons.

Kiukucāns bruņotajos spēkos dien kopš 1992. gada. Komandējošā sastāva virsnieka dienesta pieredzi viņš ieguvis, dienot Zemessardzes 54. bataljonā rotas komandiera amatā un vēlāk - Zemessardzes komandiera amatā. Starptautisku dienesta pieredzi Kiukucāns ieguvis, dienot Militārajā pārstāvniecībā NATO/Eiropas Savienībā Briselē. Dienesta laikā viņš ir pildījis arī NBS Apvienotā štāba priekšnieka un NBS komandiera vietnieka pienākumus.

Līdz ar Kuikucāna atvaļināšanos aizsardzības nozarē paliek seši augstākā līmeņa virsnieki, kuri varētu kandidēt uz NBS komandiera amatu pēc tam, kad to būs pametis Raimonds Graube.

Jau ziņots, ka maksimālais vecums militārajā dienestā augstākajiem virsniekiem ir 60 gadu. Tajā pašā laikā saskaņā ar likumu personu NBS komandiera amatā apstiprina uz četriem gadiem - tātad, piemēram, 59 gadus vecs NBS komandiera kandidāts, pārkāpjot 60 gadu slieksni, amatu automātiski nezaudētu. AM gan iepriekš nenoliedza, ka atbilstoši citu NATO dalībvalstu praksei bruņoto spēku komandiera amatā tiek apstiprināti augstākie virsnieki, taču likumā nav skaidra aizlieguma uz šo amatu pretendēt arī vecākajiem virsniekiem.

Nacionālās drošības padome nesen pieņēma zināšanai Graubes iesniegumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā NBS komandieris lūdz viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graubes pilnvaru termiņš beidzas 2018. gadā. Viņam nākamgad aprit 60 gadi, un NBS komandieris publiski paziņojis, ka esot vecākais NATO valstu komandieris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!