Ģenerālprokuratūra Uzņēmumu reģistram (UR) pieprasījis atcelt lēmumus par izmaiņām nacionālās sporta bāzes valsts akciju sabiedrības "Biķernieku kompleksā sporta bāze" dibināšanas dokumentos, ar kuriem nelikumīgi mainīts tās statuss un piesaistīts privātais kapitāls, līdz ar ko valsts zaudēja šīs sabiedrības kontrolpaketi.
Prokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, lēmumu par privātā kapitāla piesaisti valsts sabiedrībai ir jāpieņem Ministru kabinetam, pamatojoties uz akciju turētāja – šajā gadījumā Satiksmes ministrijas – ierosinājumu. Taču attiecībā uz Biķernieku sporta bāzi Valsts kontroles revīzijā konstatēts, ka valdība attiecīgu rīkojumu nav izdevusi, un līdz ar to tas pretēji likuma prasībām nav bijis iesniegts UR.

Savukārt, no dokumentiem, kas bijuši UR rīcībā, pieņemot attiecīgos lēmumus, izriet, ka pagājušā gada pieteikumu UR ir parakstījis maksātnespējīgā uzņēmuma administrators, kas kapitāla daļu turētāja vārdā ir izdevis pamatkapitāla palielināšanas noteikumus un pērn 22.decembrī ir pieņēmis lēmumu par statūtu grozījumiem, šajā pašā datumā kā akciju turētāja pārstāvis ir parakstījis sabiedrības statūtus jaunā redakcijā un kā administrators ir pieņēmis lēmumu par to apstiprināšanu.

Saskaņā ar likuma prasībām pieteikumu par grozījumiem sabiedrības pamatkapitālā ir pienākums parakstīt personiski sabiedrības dalībniekiem proti,-īpašniekiem, kuri ir pieņēmuši šādu lēmumu. Citas personas ir tiesīgas parakstīt pieteikumu tikai gadījumos, kad sabiedrības dalībnieks ir parakstījis sapulces protokolu vai tā atvasinājumu, kurā ietverts attiecīgs lēmums vai dalībnieka vārdā uz notariālā kārtā izdotas pilnvaras pamata un šī pilnvara ir pievienota pieteikumam.

Tā kā valstij piederošo akciju turētājs ir Satiksmes ministrija, kas nekad nav pilnvarojusi administratoru pārstāvēt savas intereses maksātnespējas procesā un arī normatīvie akti nepiešķir tiesības administratoram vai kreditoru sapulcei lemt par pamatkapitāla palielināšanu un valsts kapitālsabiedrības akciju emisiju ir pamats uzskatīt, ka UR iesniegtie dokumenti attiecībā uz izmaiņām statūtos un pamatkapitāla palielināšanu neatbilst likuma prasībām.

Līdz ar to arī UR lēmumi ir prettiesiski, jo UR valsts notāra uzdevums ir pārbaudīt vai ir iesniegti visi likumos paredzētie dokumenti un iesniegto dokumentu atbilstību likumu prasībām.

Jau vēstīts, ka pārbaude par Biķernieku sporta bāzes privatizāciju tika uzsākta pēc revīzijas ziņojuma saņemšanas no Valsts kontroles, kurā lūgts izvērtēt amatpersonu atbildību par prettiesiskajiem lēmumiem.

Prokurors Agnis Pormalis 4.jūnijā uzsāka kriminālprocesu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā saistībā ar nacionālās sporta bāzes privatizāciju maksātnespējas procesā. Šobrīd izmeklēšanu kriminālprocesā veic Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!