Foto: LETA

Latvijā ir izveidots milzīgs finanšu sektors, kura sekmīgai kontrolēšanai ir nevis jākritizē izmeklēšanas un analīzes dienesti, bet jādomā par to kapacitātes palielināšanu, šodien prokuratūras gada sanāksmē par darba rezultātiem 2015.gadā sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Pagājušā gadā reģistrēts 231 noziedzīgs nodarījums, kas saistīts ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. 17 lietas saņemtas prokuratūrā kriminālvajāšanas sākšanai, savukārt deviņas lietas, kurās figurē 24 cilvēki, nodotas tiesai. Gadu iepriekš reģistrēti 88 noziedzīgi nodarījumi, 27 lietas saņemtas kriminālvajāšanai, bet 14 lietas pret 43 personām nodotas tiesai.

Iepriekšminētā informācija ir tikai pēc Krimināllikuma 195.panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tāpēc patiesu ainu nevar iegūt, jo, kā norādīja Kalnmeiers, nereti nelikumīgu finanšu shēmu lietās figurē vesela buķete noziegumu - nodokļu nemaksāšana, krāpšana un tamlīdzīgi noziegumi.

Kalnmeiers nenoliedz, ka Latvijai pārmet nepietiekamu finanšu sektora kontrolēšanu. Latvijā ir izveidots ārkārtīgi liels un spēcīgi attīstīts finanšu sektors, caur kuru gada laikā tiek veikts milzīgs skaits darījumu. Diemžēl Latvijā nav izveidots atbilstošs kontroles tīkls. Lai kontrolētu aizdomīgus ziņojumus, dienestiem ir par maz kapacitātes.

Lai pilnībā aptvertu sektoru, problēma ir jārisina nevis kritizējot dienestus, bet domājot par viņu kapacitātes palielināšanu, uzsvēra ģenerālprokurors.

Latvijā ir vairākas izmeklēšanas iestādes, kuru pārziņā ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Savukārt prokuratūras pārraudzībā darbojas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests, kas likumā noteiktajā kārtībā saņem, apstrādā un analizē ziņojumus par neparastiem un aizdomīgiem finanšu darījumiem, kā arī likumā paredzētajos gadījumos nodod šo informāciju kontroles, pirmstiesas izmeklēšanas un tiesu iestādēm, kā arī prokuratūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!