Foto: F64
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers respektē Saeimas lēmumu, nepiekrītot veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera ("Par labu Latviju", PLL) dzīvesvietās, taču politisku zemtekstu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktajām kratīšanām nesaskata.

"Tas ir respektējams, kā jebkurš Saeimas lēmums. Ja atteikts, tad atteikts," aģentūrai BNS teica Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors gan nepiekrita apgalvojumam, ka nākotnē parlaments speciāli liks šķēršļus kāda deputāta iespējami izdarīta noziedzīga nodarījuma izmeklēšanai. "Domāju, ka ne. Tas jau būtu pārāk kategoriski apgalvot," uzsvēra ģenerālprokurors.

Viņš atzina, ka šajā gadījumā kriminālprocesa sākšana un izmeklēšanas darbību laiks neveiksmīgi iekritis īsi pirms Valsts prezidenta vēlēšanām, līdz ar to pašlaik notikumus mēģina politizēt.

"Es šeit nesaskatu nekādu politisku zemtekstu – vienkārši visi apstākļi bija tādi, ka nebija laika. Par to jau liecina kaut vai trešdienas rīta "Neatkarīgās Rīta Avīzes" publikācija, un ir notikusi informācijas noplūde. Katra diena samazina izredzes procesa virzītājam iegūt papildu ziņas, pierādījumus vai faktus. Līdz ar to tas bija dienu jautājums, un speciāli neviens politiskus aprēķinus neveica. Manā rīcībā nav nekādu faktu, kas dotu pamata izvirzīt apgalvojumu, ka tas ir politisks process," norādīja Kalnmeiers.

Uz jautājumu, no kurienes informācija noplūdusi un vai no KNAB, ģenerālprokurors atbildēja: "Es nevaru izslēgt nevienu iespēju. No kurienes tad "Neatkarīgā Rīta Avīze" varēja saņemt šo informāciju? Tikai no kāda. Pateikt konkrētu iestādi ir grūti, jo šī informācija bija gan KNAB, gan prokuratūrā, arī tiesā sankcijas tika ņemtas. Tā ka pateikt uzreiz un mest uz kādu aizdomu ēnu, es negribu."

To, kurš noplūdinājis informāciju, šajā brīdī būtu grūti noskaidrot. "Praktiski pateikt - tas ir ļoti sarežģīti, bet nu pie šī jautājuma droši vien KNAB arī padomās un piestrādās," sacīja ģenerālprokurors.

Par to, ka tagad pēc KNAB operācijas un sāktā kriminālprocesa uz prokuratūru varētu sekot spiediens, ģenerālprokurors neuztraucas. "Vai nu pirmā reize, ka mūs kritizē. Kritika ir lieta, kas liek izvērtēt savu darbību. Par spiedienu es absolūti neuztraucos, jo te jau nav ko spiest. Ir kriminālprocess, izmeklēšana un noskaidrosies, kas tur notiek," uzsvēra ģenerālprokurors.

Kalnmeiers arī minēja, ka lūdzis Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju atbalstīt kratīšanu pie Šlesera procesa virzītāja ierosinājumā norādītajās vietās.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija gan šādu lūgumu ceturtdien neatbalstīja. Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs ("Saskaņas centrs") izteicās, ka komisijā pirms lēmuma neatbalstīt kratīšanu Šlesera dzīvesvietās izraisījušās plašas juridiskas debates par to, ka saņemtas divas dažādas vēstules no Ģenerālprokuratūras. Pirmajā, kas iesūtīta trešdien, esot sacīts, ka nav pamata veikt kratīšanu, savukārt otrajā vēstulē, kas iesniegta ceturtdien, kratīšanai pausts atbalsts.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē neatbalstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lūgumu veikt kratīšanu Šlesera ("Par labu Latviju", PLL) dzīvesvietās.

Arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pirms tam neatbalstīja kratīšanu, jo trīs komisijas deputāti ‒ Vitālijs Orlovs ("Saskaņas centrs"), Imants Jānis Bekešs (PLL) un Jānis Klaužs (Zaļo un zemnieku savienība) ‒ balsojumā atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!