Jaunā ekonomikas ministra Kaspara Gerharda prioritāte nākamgad būs tautsaimniecības stabilizācijas plāna īstenošana, informē Ekonomikas ministrijā (EM).
Gerhards uzskata, ka viens no aktuālākajiem ekonomiskās politikas uzdevumiem ir nodrošināt, lai uzkrājumi, kas veidojas tautsaimniecībā, kā arī ieplūst ekonomikā no citām valstīm, tiktu realizēti investīcijās, kuras sekmē ražošanas attīstību, restrukturizāciju un nepieciešamo produktivitātes pieaugumu, nevis koncentrētos nekustāmā īpašuma tirgū. "Otrs virziens, kas veidos stabilas izaugsmes garantu nākotnē un līdz ar to nodrošinās līdzsvarotu ekonomisko attīstību, ir ekonomiskā modeļa maiņa no lēta darbaspēka priekšrocību izmantošanas uz zināšanu ietilpīgu ekonomiku, " pauž ministrs.

Līdztekus esošajām aktuālajām šī brīža problēmām, kas saistītas ar augsto inflāciju un tekošā konta deficītu, Latvijas ekonomiku būtiski ietekmēs arī sagaidāmās izmaiņas kapitāla un produktu tirgos - lēta un viegli pieejama ārvalstu kapitāla periods ir beidzies, nākotnē pieejamā kapitāla cena būs augstāka kā iepriekš.

Tāpat Gerhards norāda, ka palielinās globālās izaugsmes riski, līdz ar to Latvijai jārēķinās ar vājāku ārējo pieprasījumu, saasinās arī cenu konkurence globālajos produktu tirgos, tāpēc Latvijai jāpievērš pastiprināta un maksimāla uzmanība konkurētspējas veicināšanai.

Pēc Gerharda domām, vitāli svarīgi šobrīd ir nodrošināt Eiropas Savienības struktūrfondu programmu kvalitatīvu izstrādi un maksimāli ātru programmu atvēršanu. "Ir jāpanāk, lai ES sniegtais atbalsts sasniegtu uzņēmējus pēc iespējas ātrāk, kas sekmētu viņu tālāku attīstību, ražotņu modernizāciju, produktu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu un jaunu eksporta tirgu apgūšanu – vienu vārdu sakot – sekmētu mūsu uzņēmēju konkurētspēju, " pauž ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!