Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) uzdevis "Saskaņas" vadītajai Rēzeknes pilsētas domei atmaksāt iedzīvotājiem "nelikumīgi iekasētos līdzekļus par audzēkņu ēdināšanu pašvaldības speciālajās pirmsskolas izglītības iestādēs", informēja ministra pārstāve Santa Vaļuma.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz Satversmes tiesas spriedumu. "Esmu gandarīts par ST spriedumā noteikto. Normatīvajos aktos ir skaidri un gaiši noteikts pašvaldības pienākums nodrošināt ēdināšanu bērniem speciālajos bērnudārzos. Šajā gadījumā bija skaidri redzams, ka ar šo domes lēmumu iedzīvotāju tiesības un vajadzības tiek noliktas otrā plānā un tas nav pieļaujami. Tādēļ pašvaldībai ir steidzami jārisina šī prettiesiskā lēmuma sekas proaktīvi, atmaksājot nelikumīgi iekasētos līdzekļus, negaidot iedzīvotāju iesniegumus vai zvanus," paziņojis ministrs.

Kā ziņots, 15. novembrī ST atzinusi, ka Gerharda lēmums, ar kuru pieprasīts Rēzeknes pilsētas domei pārtraukt iekasēt maksu par bērnu ēdināšanu Rēzeknes speciālās pirmsskolas izglītības iestādēs, atbilst likumam "Par pašvaldībām". ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams, tas stājas spēkā tā publicēšanas dienā.

Pērn septembrī Gerhards deva rīkojumu apturēt Rēzeknes pilsētas domes lēmumu par ēdināšanas izmaksu jeb tā dēvētās vecāku maksas noteikšanu pilsētas speciālajās pirmsskolas izglītības iestādēs.

Pamatojot minēto rīkojumu, Gerharda toreizējā padomniece Sanita Dika-Bokmeldere iepriekš skaidroja, ka pašvaldība ir tiesīga noteikt tās padotībā esošo izglītības iestāžu finansēšanas kārtību tik tālu, cik to nenosaka likumi un Ministru kabineta noteikumi. Viņa uzsvēra, ka izglītības jomu regulējošie ārējie normatīvie akti neparedz kārtību, kādā pašvaldība varētu noteikt tās padotībā esošo speciālo pirmsskolas izglītības iestāžu izglītojamo bērnu vecāku jebkāda veida līdzmaksājumu izglītojamo ēdināšanai.

"Rēzeknes pilsētas domes rīcība, pieprasot vecākiem maksāt par bērnu ēdināšanu speciālajās pirmsskolas izglītības iestādēs, ir pilnīgi nepieņemama. Pirmkārt, tas ir nelikumīgi, otrkārt, viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tajā skaitā arī par bērnu ēdināšanu speciālajās pirmskolas izglītības iestādēs, tāpēc esmu devis rīkojumu apturēt šo domes lēmumu," norādīja Gerhards.

Pēc iepazīšanās ar rīkojuma saturu 2017. gada 10. oktobrī notika Rēzeknes pilsētas domes ārkārtas sēde, kurā tika nolemts pieprasīt Gerhardam papildus skaidrojumus par rīkojuma saturu un būtību, taču papildus informācija netika saņemta. Dome nolēma atzīt Gerharda rīkojumu par nepamatotu un tajā ietverto prasību par prettiesisku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!