Foto: LETA

Pašvaldību kartē nav novilktas sarkanās līnijas, trešdien LTV raidījumā "Rīta panorāma" teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA), komentējot ministrijas piedāvājumu jaunajai teritoriālajai reformai.

"Nekas nav akmenī iecirsts," viņš uzsvēra.

Saskaņā ar viņa teikto par pašvaldību sadarbības teritoriju izveidošanu tiks sāktas diskusijas ar vietvaru pārstāvjiem. Turklāt sadarbības teritoriju izveidošana jau tagad paredzēta likumos, skaidroja ministrs.

Izmaiņu nepieciešamību Gerhards pamatoja ar to, ka ir mainījusies gan demogrāfiskā, gan ekonomiskā situācija, taču jebkura reģiona iedzīvotājiem jāsaņem kvalitatīvi pakalpojumi, tostarp izglītība.

Vērtējot reformas diapazonu, Gerhards klāstīja, ka sadarbības teritoriju skaits varētu būt no 29 līdz 16 vai deviņām.

Jau vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sagatavojusi projektu, kas paredz Latvijā ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem izveidot 16 apriņķus.

Pašlaik Latvijā ir 30 reģionālo attīstības centru – 21 novads un deviņas lielās pilsētas.

Saskaņā ar laikraksta "Diena" ziņoto projekts paredz tādus apriņķus kā Rīgas apriņķis (829 000 iedzīvotāju), Daugavpils apriņķis (158 000 iedzīvotāju), Jelgavas apriņķis (120 000 iedzīvotāju), kā arī Valmieras apriņķis (108 000 iedzīvotāju) un Liepājas apriņķis (106 000 iedzīvotāju).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!