Foto: F64

Valstij ir juridiskas iespējas pārņemt Gaiziņkalna virsotni no objekta pašreizējās īpašnieces, pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Ministrs pagaidām vēl nav ticies ar virsotnes īpašnieci, taču tuvāko nedēļu laikā tas varētu notikt. Jau tagad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija esot apzinājusi iespējas, kā šo jautājumu atrisināt.

Ņemot vērā, ka Gaiziņkalna teritorijai ir noteikts dabas lieguma statuss, to varētu pārņemt Dabas aizsardzības pārvalde, kurai jau ir liela pieredze rezervātu uzturēšanā, minēja Gerhards. "Juridiski ir dažādas iespējas, un katrai ir savs ātrums. Ja caur Saeimu, tad tas ir viens ātrums, ja sadarbībā ar pašvaldību, tad tas varētu būt ātrāk," piebilda ministrs.

Viņaprāt, ja virsotnes īpašniece tiešām vēlas valstij to dāvināt un vēlas, lai teritorija ir sakārtota, tad valstij ir visas iespējas panākt pretī un palīdzēt. Turklāt tas arī būtu simboliski saistībā ar gaidāmo valsts simtgadi.

Ja valsts Gaiziņkalna virsotni pārņemtu savā īpašumā, būtu iespējas izmantot Eiropas Savienības fondu finansējumu teritorijas attīstīšanā un varētu sagaidīt veselu virkni ar idejām un priekšlikumiem, kā vietu padarīt daudz nozīmīgāku un pievilcīgāku, lai Latvijas iedzīvotāji un viesi to apmeklētu.

"Skats tur tiešām ir brīnišķīgs, un daba ir brīnišķīga," noteica ministrs.

Kā iepriekš vēstīja "Latvijas Avīze", Gaiziņkalna īpašniece, Amerikas latviete Inese Apele kopā ar brāļiem un māsu vēlas Latvijas valstij un tautai dāvināt Latvijas augstāko kalnu Gaiziņkalnu, taču saskārusies ar pagaidām nepārvaramiem šķēršļiem, jo vietējā būvvalde neļauj nodalīt virsotni no pārējā ģimenes zemesgabala, jo tā esot pārāk maza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!