Foto: DELFI
Vislielākā problēma ģimenes ārstiem visā Latvijā ir personīgo aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu uzkrājumu trūkums, apstiprināja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Kozlovska norādīja, ka gan personīgi aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļi varētu pietikt vēl nedēļu, pusotru. Ja šim jautājumam netiks rasts steidzams risinājums, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente prognozēja nonākšanu ļoti smagā situācijā.

Tāpat viņa pastāstīja, ka personīgos aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļus ģimenes ārsti iegādājas paši, caur praksi. "Veselības ministrija paudusi, ka runa ir par nacionālo drošību un šo līdzekļu iepirkumus būs organizēts visas valsts līmenī, iekļaujot arī ģimenes ārstus. Patlaban šķiet, ka to nevar nodrošināt," sacīja Kozlovska, uzsverot, ka arī uzņēmumiem nav šo līdzekļu. Viņa bauda cerību, ka, iespējams, vietējie ražotāji varēs tos saražot.

Arī Veide norādīja, ka pēc visiem noteikumiem ārsta praksē ir jābūt personīgajiem aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļiem. Tie praksēs esot, bet nav uzkrājumu.

Viņa norādīja, ka neviens nezina, kā jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ierobežošanas pasākumi attīstīsies. Tāpat Veide pauda bažas, ja ārkārtējo situāciju pagarinās par diviem, trijiem mēnešiem, ģimenes ārstiem tik lielu uzkrājumu nav.

"Mēs nezinām, kā situācija attīstīsies. Ja skatāmies uz citu valstu pieredzi, ārkārtējā situācija var ievilkties. Ja tas notiks Latvijā, patlaban tik lielu uzkrājumu ģimenes ārstiem nav," sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente.

Viņa norādīja, ka par šo situāciju ir informēta Veselības ministrija, proti, uzkrājumi ir nepieciešami. "Kaut kāda palīdzība ir solīta, bet, kad tā būs, nav zināms. Es līdz šim brīdim neesmu saņēmusi atbildi," skaidroja Veide.

Otrdien, runājot Latvijas Radio par Latvijas nodrošinājumu ar medicīnas precēm cīņai pret Covid-19 vīrusa izplatību, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) stāstīja, ka reaģentu testu veikšanai pietiek un ir to rezerves.

Savukārt pietiekama skaita individuālo aizsarglīdzekļu nodrošināšanai vēl notiekot iepirkums, piegādes esot ceļā un nākamās nedēļas laikā Latvijai vajadzētu saņemt pietiekami lielu šo preču apjomu, lai to pietiktu ne vien mediķiem, bet arī citiem dienestiem, piemēram, policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!