Foto: Shutterstock
Pieprasītākie mediķi attālinātām konsultācijām martā bijuši ģimenes ārsti (13%), dermatologi / dermatovenerologi (10%) un ginekologi (8%), vēsta telemedicīnas vietne "DoctorOnline", atsaucoties uz tās apkopoto informāciju par situāciju martā.

Nākamie pieprasītākie ārsti tiešsaistes konsultācijām bijuši endokrinologi (7%), ultrasonogrāfijas speciālisti (7%) un pediatri (6%), norāda telemedicīnas vietnes sabiedrisko attiecību pārstāve Kaiva Upleja.

Pēc viņas teiktā, tiešsaistes konsultācijas atslogo gan slimnīcu uzņemšanas nodaļu un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbu, gan sniedz profesionālu informāciju pacientiem, lai atšķirtu gadījumus, kad pietiek ar tiešsaistes konsultāciju un kad tomēr nepieciešams ārsta apmeklējums klātienē. Tiešsaistes konsultācijas laikā ārsts var izrakstīt arī nepieciešamās zāļu e-receptes.

Upleja atzīmē, ka neklātienes ārstu video konsultācijas ir labākais risinājums situācijā, kad nav nepieciešama padziļinātāka pacienta izmeklēšana, vai ir vajadzība konsultēties ar ārstu pēc izmeklēšanas.

Platformas lietotāju ērtībai ir pieejama gan interneta versija, gan mobilā lietotne "Android" un iOS operētājsistēmām, ko var izmantot no jebkuras vietas ar viedtālruni. Interesējošo ārstu vietnē var atrast pēc vārda/uzvārda, specialitātes, vai klīnikas, bet konsultācijas apmaksu veikt ar bankas karti.

Konsultācijām maksas video platformā pieejami tikai sertificēti medicīnas speciālisti: ģimenes ārsti, endokrinologi, dermatologi, kardiologi, dietologi, uztura speciālisti, urologi, proktologi, asinsvadu ķirurgi un citi, un tās sniedz speciālisti no "Veselības centrs 4" filiālēm un grupas uzņēmuma "Capital Clinic Riga", kā arī citām klīnikām un privātpraksēm, norāda Upleja.

Platformas "DoctorOnline" attīstītājs ir SIA "Telemedicine".

Pēc "Lursoft" datiem, "Telemedicine" Uzņēmumu reģistrā reģistrēta 2017. gada aprīļa beigās. 2018. gadu uzņēmums noslēdza ar 23 660 eiro zaudējumiem, bet gadā apgrozīja 110 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir 1979. gadā dzimušais Grigorijs Gluskins.

Jau vēstīts, ka saistībā ar nepieciešamību ierobežot jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 izplatību, no 12. marta Latvijā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp arī attiecībā uz ārstu klātienes konsultācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!