Foto: Shutterstock

Spriešana par veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) iespējamo demisijas pieprasījumu ir vienīgais veids, kā pievērst sabiedrības, premjera un valsts uzmanību tam, ka ģimenes ārstu darbs netiek pienācīgi novērtēts, sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītājs Pauls Princis.


Viņš teica, ka ilgu laiku ģimenes ārsti ir piecietuši dažādas pārmaiņas, tomēr Veselības ministrijas (VM) rosinātie jaunie ģimenes ārstu kvalitātes kritēriji, kas paredz noteikt ārstiem papildu pienākumus, bez nekāda papildu finansējuma, ir bijis pēdējais piliens, lai ģimenes ārsti pārtrauktu klusēt.

"Ar mūsu rokām tiek darīts liels darbs. Pērn mēs apskatījām 6,5 miljonus pacientu. Tas ir milzīgs darbs un nav taisnīgi un godīgi to novērtēt ar šiem santīmiem," uzskata Princis.

Viņš skaidroja, ka ģimenes ārsta pamatmaksājums jeb kapitācijas nauda pēdējos trīs gados ir samazināta par 10% - patlaban 6,55% no ārstniecības budžeta tiek maksāti ģimenes ārstam kapitācijas naudā.

Pēc LĢĀA aprēķiniem 2011.gadā valsts tērēja vidēji 6,33 latus par vienu pacientu ģimenes ārstam gadā. Šajā finansējumā iekļautas māsu algas, reģistratoru algas, nodokļi un citi izdevumi par praksi. Turklāt neatkarīgi no tā, cik reižu pacients atnāk pie ģimenes ārsta, šī summa nemainās. Princis skaidroja, ka šādi ārstam par darbu paliek 30 līdz 40 santīmi vidēji. "Valsts jau nopērk pakalpojumu par neticami lētu cenu un tagad saka, ka mums jāizveido Eiropas līmeņa aprūpe, izmantojot esošos līdzekļus," neizpratnē sacīja Princis.

Patlaban arī jauno ģimenes ārstu kvalitātes kritēriju izpildi paredzēts sasaistīt ar ģimenes ārsta kapitācijas naudu. "Mūsuprāt, ir netaisnīgi šos kritērijus sasaistīt ar jau tā mazo kapitācijas naudu," norādīja Princis.

LĢĀA vadītājs atklāja, ka pats piedalījās jauno ģimenes ārstu kvalitātes kritēriju izstrādē. Viņš uzskata, ka pamatā tie nav slikti, tomēr, viņaprāt, nav taisnīgi likt klāt šo kvalitāti, neparedzot tam papildu finansējumu. Savukārt visnetaisnīgāk ir noteikt šos kritērijus kā obligātus visiem, uzskata LĢĀA. "Mums visu laiku ir kvalitātes kritēriji un mēs tos izpildām. Šie domāti kā īpaši, kas "paceltu" mūs jaunā kvalitātē, bet mums nav resursa šo kritēriju izpildei," vēlreiz uzsvēra asociācijas prezidents.

VM patlaban papildu līdzekļus šo kritēriju izpildei ģimenes ārstiem nesola. Ja ģimenes ārsts neizpildītu noteiktos kritērijus, no viņa ieturētu naudu, bet valsts ietaupītu, noslēgumā piebilda Princis.

Tālāko rīcību, kā arī demisijas pieprasījumu LĢĀA plāno vērtēt asociācijas biedru pilnsapulcē 30.novembrī.

Jau ziņots, ka VM plāno uzlabot ģimenes ārsta komandas pieejamību pacientiem, nosakot, ka akūtiem pacientiem ģimenes ārsta pieejamību jānodrošina tajā pašā dienā, kad pacients vērsies ārsta praksē - neatkarīgi no akūto pacientu pieņemšanas laika beigām.

Savukārt gadījumos, kad ģimenes ārsts saņems informāciju par neatliekamās palīdzības brigādes izsaukumu pie savā praksē reģistrēta pacienta, kurš nav ticis stacionēts slimnīcā - nākamās darba dienas laikā ārstam būs jāsazinās ar pacientu un jāvienojas par turpmāko ārstēšanu. Pie šādiem pacientiem valsts arī apmaksātu ģimenes ārsta vizīti mājās.

Vienlaikus plānots, ka praksēs, kurās reģistrēti vairāk nekā 1800 pacientu, veselības aprūpi nodrošinās arī otra māsa vai ārsta palīgs un prakse būs atvērta stundu ilgāk. Tāpat projektā noteikts, ka ģimenes ārsts, kurš kā aizvietotājs pieņem cita ģimenes ārsta pacientus, varēs tos nosūtīt tālākai ārstēšanai pie ārsta speciālista.

Vienlaikus VM iecerējusi noteikt, ka divas ģimenes ārstu prakses nevar uz maiņām vienās telpās sniegt veselības aprūpes pakalpojumus, jo tādējādi nav iespējams nodrošināt prasības prakses atvērtībai un darba laikam.

Savukārt ģimenes ārsta prakses māsai būs jānodrošina atsevišķa darba telpa, lai nodrošinātu sniegto pakalpojumu kvalitāti, pieejamību un konfidencialitāti.

Noteikumu projekts ir izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!