Foto: F64
Pirmdien pulksten 12 sāksies ģimenes ārstu streiks, kurā piedalīsies vairāk nekā 600 ģimenes ārstu, portālu "Delfi" informēja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvji. Tas nozīmē, ka streikos aptuveni katrs otrais ģimenes ārsts.

Streiks sākts, nespējot vienoties ar Veselības ministriju (VM) par ārstu prasību izpildi.

"Situācija ģimenes medicīnā ir kļuvusi kritiska. Valsts ilgstoši nemaksā taisnīgu atalgojumu par ģimenes ārsta sarežģīto un apjomīgo darbu. Vienlaikus valsts iestādes prasa pildīt tādas prasības, kurām ir nepieciešami arvien lielāki ģimenes ārsta laika, darba un naudas ieguldījumi," skaidro ģimenes ārsti.

Portāls "Delfi" piedāvā apkopojumu par to, ko darīs ģimenes ārsti, un kas streika laikā jāzina pacientiem.


Foto: F64

Streika laikā tiks pārtraukts ģimenes ārstu darbs, taču ārstu prakses būs atvērtas – kur tas ir iespējams, minimālo palīdzību pacientiem sniegs māsas un ārsta palīgi. Viņi arī informēs pacientus par streika norisi un prasībām.

Streika laikā ārsti nesniegs valsts apmaksātos ģimenes ārsta pakalpojumus, taču privātus maksas pakalpojumus pacienti varēs saņemt.

Nacionālā veselības dienesti ieteikumi:

  • Vispirms iedzīvotājiem jāsazinās ar sava ģimenes ārsta praksi, lai noskaidrotu, vai ģimenes ārsts sniegs valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus pēc 3. jūlija pulksten 12.
  • Ja nepieciešams medicīniska rakstura padoms vienkāršu saslimšanu gadījumos (saaukstēšanās, galvassāpes, kakla un ausu sāpes, vemšana, caureja un nelielas traumas), iedzīvotāji visu diennakti var zvanīt uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.
  • Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību primāri var saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniegs medicīniskas konsultācijas ģimenes ārsta kompetences ietvaros, savukārt lauku reģionos – feldšerpunktos. Protesta laikā dežūrārstu darbs tiks organizēts arī dienas laikā. Savukārt gadījumā, ja tie nav pieejamā attālumā, iedzīvotāji ar sūdzībām var vērsties arī steidzamās medicīniskās palīdzības punktos un slimnīcu uzņemšanas nodaļās.
  • Jaundzimušo un bērnu vakcinācijas gadījumā būs iespējams vērsties pie dežūrārstiem vai pediatriem, lai saņemtu rekomendācijas par paredzēto vakcināciju veikšanas iespējām. Vakcinācija tiks īstenota vakcinācijas kabinetos.
  • Ārstniecības iestādēs tiks paplašināts to ārstniecības personu loks, kas protesta laikā drīkstēs izrakstīt pacientiem valsts kompensējamo medikamentu receptes.
  • Akūtos gadījumos – piemēram, traumu, hronisku slimību paasinājuma un citos gadījumos – medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem sniegs steidzamās medicīniskās palīdzības punktos (ārpus Rīgas) un slimnīcu uzņemšanas nodaļās. Ja tiek plānots patstāvīgi doties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, pirms došanās (ja tas ir iespējams), ieteicams ar slimnīcu sazināties par palīdzības saņemšanas iespējām atbilstoši pacienta veselības stāvoklim. Piemēram, ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu, savukārt citās var vērsties, ja gūti ķermeņa apdegumi.
  • Dzīvībai kritiskos gadījumos jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam –113.

Ģimenes ārstu streika laikā Nacionālā veselības dienesta mājaslapā darbosies īpaša interaktīva karte par primārās veselības aprūpes saņemšanas iespējām pacientiem. To iespējams aplūkot šeit.


Foto: LETA

Pirms streika pieteikšanas Ģimenes ārstu asociācija piedāvāja Veselības ministrijai veidot izlīgšanas komisiju, bet piedāvājums tika noraidīts.

Ārsti prasa palielināt šobrīd noteikto kapitācijas naudas maksājumu ģimenes ārstam 1,25 eiro par 30% katru gadu turpmākos trīs gadus (2018., 2019. un 2020. gadā), kā arī palielināt ģimenes ārsta veikto manipulāciju tarifus un palielināt māsu un ārstu palīgu atalgojumu par 30% katru gadu trīs gadus.

Tāpat tiek prasīts atbalstīt esošo ģimenes ārstu neatkarīgu prakšu attīstību, tai skaitā jaunatveramo ģimenes ārstu prakšu izveidošanas un aprīkošanas finansēšanu un nodrošināt, ka e-veselības sistēmas katru daļu (e-DNL, e-recepte utt.) ģimenes ārstam obligāti ir jāsāk lietot tikai 12 mēnešus pēc tam, kad asociācija ir saņēmusi pārliecinošus datus gan par konkrēto e-veselības sistēmas daļu efektīvu funkcionalitāti, gan par tehniski un tiesiski nodrošinātu augsta līmeņa pacientu tiesību un datu aizsardzību.

Ģimenes ārstu streiks sāksies pirmdien. Ārsti pārtrauks darbu līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar Veselības ministriju un valdību par streika prasību izpildi.

Veselības ministre Anda Čakša solījusi Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju (LĢĀA) uz sarunām šonedēļ aicināt katru dienu.

VM ir nosūtījusi ģimenes ārstiem vēstuli par iespējamo mediāciju, uz ko saņemta atbilde, ka ministrija varot runāt tikai ar Streika komiteju. Saskaņā ar Čakšas teikto ģimenes ārstu asociācijai tiks sūtīts atkārtots aicinājums uz tikšanos, ziņo LETA.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) savukārt aicinājis Latvijā strādājošos ģimenes ārstus atbalstīt to soli, ko jau līdz šim ir spēruši sociālie partneri un nākt pretī sabiedrībai, izprotot šobrīd valstī notiekošos procesus – gan darba devēji, gan darba ņēmēji no nākamā gada par veselības aprūpi ir gatavi maksāt vairāk, saprotot situāciju nozarē.

"Lai panāktu, ka veselības aprūpes sistēma uzlabojas, ka mediķi saņem pienācīgu atalgojumu, ka iedzīvotājiem tiek nodrošināta kvalitatīva veselības aprūpe, ir jābūt dialogam. Šobrīd ir panāktas svarīgas vienošanās, kas vēl jānodrošina likuma spēks, ko plānots nodrošināt Saeimā līdz 22. jūlijam. Panāktās vienošanās ir trauslas, jo tās ietver nepopulārus lēmumus, tāpēc aicinu jūs, mediķus, būt atsaucīgus un sniegt priekšlikumus, kā veselības aprūpi vajadzētu pilnveidot, lai tā būtu kvalitatīva un pieejama katram godprātīgam nodokļu maksātājam," viņš min.

"Latvijas mediķi, šoreiz es vēršos pie katra no jums. Vienmēr esmu augstu vērtējis jūsu darbu un viedokli, jūs darāt ļoti nozīmīgu un smagu darbu, esmu ieklausījies un iedziļinājies nozares problēmās, saprotu, ka darāmo darbu ir daudz, kā arī nozarē netrūkst samilzušu problēmu. Tāpēc, lai pārietu no vārdiem uz darbiem, valdība ir uzsākusi nopietnu darbu, lai sakārtotu veselības jomu," klāsta Kučinskis, vēršot uzmanību uz panākto vienošanos par sociālo iemaksu palielināšanu par vienu procentpunktu.

Tas nozīmē, nākamgad veselības aprūpei tiks atvēlēts par 200 miljoniem eiro vairāk, no kuriem 80 miljoni eiro paredzēti algu palielināšanai, norāda premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!