Foto: Shutterstock

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) ir satraukta par to, ka Veselības ministrija (VM) kavējas izstrādāt kārtību, kādā turpmāk tiks organizēta veselības aprūpe, jo jau 1. septembrī spēku zaudēs esošā Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība.

Kā sacīja asociācijas prezidente Sarmīte Veide, palikuši mazāk nekā divi mēneši, bet ministrija turpina kavēties ar noteikumu projekta publiskošanu un nodošanu sabiedriskajai apspriešanai, atstājot pārāk maz laika liela apjoma normatīvā akta kvalitatīvai sagatavošanai, kurš aizstātu šobrīd spēkā esošo kārtību. "Vai un kādu veselības aprūpi saviem pacientiem varēs nodrošināt ģimenes ārsts, nav zināms," norādīja Veide.

Viņa atzīmēja, ka VM šodien uzaicinājusi mediju pārstāvjus uz preses konferenci, kurā informēs par veselības aprūpes pakalpojumu pamata grozu, kā arī par pilno veselības aprūpes pakalpojumu grozu, tomēr LĢĀA neesot tikusi iesaistīta grozu sagatavošanā un neesot informēta par to, kas būs iekļauts šajos pakalpojumu grozos.

Veide norādīja, ka LĢĀA jau maijā un pēc tam atkārtoti jūnija vidū lūgusi VM sniegt informāciju par veselības aprūpes organizēšanu pēc šī gada 1. septembra, tomēr atbildes joprojām neesot. Asociācija lūgusi pat Saeimu un Ministru kabinetu, lai tie pieprasa ministrijai sniegt informāciju par izmaiņām, tomēr atbilde joprojām neesot saņemta.

Pēc Veides teiktā, asociācija arī lūgusi izskatīt priekšlikumu apturēt Veselības aprūpes finansēšanas likuma darbību un pārskatīt tajā noteikto atteikšanos no vispārējās veselības aprūpes pieejamības principa, norādot, ka "likumā noteiktie ierobežojumi apdraud Latvijas pacientus, it īpaši mazāk aizsargātos".

Ceturtdien pulksten 11 VM notiks preses konference, kurā informēs par pamata grozu, kā arī par pilno veselības aprūpes pakalpojumu grozu, kas pienāksies automātiski apdrošinātajām personām, legālajiem darba ņēmējiem un personām, kas veic brīvprātīgu maksājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!