Foto: LETA
Lai gan medicīnas nozarē strādājošajiem samaksa par darbu vidēji pieaugs par 7%, finansējumu ģimenes ārstu praksēm nākamgad nav plānots palielināt, līdz ar to arī algu pieaugums viņiem nav paredzēts.

Kā pastāstīja līdzšinējās valdības veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), Veselības ministrijas (VM) nākamā gada prioritāte ir ģimenes ārstu "situācijas uzlabošana" un ministrija, sākot darbu pie 2017.gada budžeta, šo jautājumu ņems vērā.

Belēvičs stāstīja, ka VM nākamgad bija paredzējusi ģimenes ārstiem novirzīt papildu 4,5 miljonus eiro, kas vidēji uz vienu ģimenes ārsta praksi būtu 286 eiro liels pieaugums. Šādu finansējuma palielinājumu bijis plānots nodrošināt, "samazinot neprātīgo analīžu daudzumu," sacīja ministrs. Tomēr Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāja Sarmīte Veide šādu ierosinājumu esot noraidījusi.

Ministrs stāstīja, ka VM vēlējusies novērst "netaisnību", ka ģimenes ārstiem netiek maksāts par profilakses nodrošināšanu. Šim mērķim bija paredzēts piešķirt divus miljonus eiro.

Tāpat Belēvičs vēlējies ģimenes ārstiem kapitācijas naudu maksāt pilnā apmērā. Šobrīd daļa līdzekļu no kapitācijas naudas tiek noņemta un izmaksāta par kvalitātes kritēriju izpildīšanu. Tomēr, kā pastāstīja LĢĀA valdes loceklis Pauls Princis, šos kvalitātes kritērijus pārvar mazāk nekā 40% ģimenes ārstu.

"Mēs gribējām maksāt kapitācijas naudu pilnā apmērā un par kvalitāti papildus. Tas mums neizdevās 2016.gadā, izdosies 2017.gadā," stāstīja Belēvičs.

Komentējot situāciju, Veide sacīja, ka naudu par profilakses veikšanu un kvalitātes naudu ģimenes ārstiem VM solīja maksāt, samazinot laboratorisko izmeklējumu apjomu par 20%, kas, asociācijas ieskatā, nav pieļaujams. "Jā, mēs atteicāmies, jo nevar no kāda noņemt sistēmā un pielikt uz tā rēķina." Veide norādīja, ka šādi tiktu samazināta pacientiem domātā nauda.

Viņa arī norādīja, ka kapitācijas naudā neietilpst tikai finansējums, ko ģimenes ārsts saņem kā algu, bet arī finansējums pašas prakses uzturēšanai. Veide arī sacīja, ka kapitācijas nauda ir atkarīga no pacientu skaita, tāpēc ir ģimenes ārsti, kuri izvēlas atvērt lielas prakses ar aptuveni 2000 pacientiem paredzēto 1800 vietā. Veide norādīja, ka tas veicina rindu veidošanos, kā arī samazina pakalpojuma kvalitāti. Viņa uzskata, ka vienam ģimenes ārstam par slodzi vajadzētu noteikt 1600 pacientus, kā tas ir citās Eiropas valstīs.

Vaicāta, ko ģimenes ārsti darīs, nesaņemot papildu finansējumu nākamajā gadā, Veide norādīja, ka vēlas no veselības ministra dzirdēt oficiālu atbildi. Pēc tam šo jautājumu izskatīs asociācijas biedri un lems par tālāko rīcību.

Jau ziņots, ka nākamgad lielai daļai mediķu vidējā darba samaksa pieaugs par 7%, tomēr daļai medicīnas māsu alga pieaugs pat par 10%. Minētais algu pieaugums ir saistīts ar valdības šogad piešķirtajiem 10 miljoniem eiro darba samaksas paaugstināšanai medicīnas nozarē strādājošajiem. VM un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība šodien vienojās par galīgo modeli šīs naudas sadalei.

Šodien arī ģimenes ārsti paziņoja, ka lūdz algu pieaugumu 10% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!