Foto: Shutterstock

Ģimenes ārstu praksēm par 2023. gada janvāri paredzēts maksājums par papildu darbinieka nodarbināšanu, kas tika ieviests pērn, lai varētu nodrošināt kapacitāti vakcinācijā pret Covid-19. Tā otrdien, 31. janvārī, lēma valdība, veicot izmaiņas veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā.

Kā portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM), papildu darbinieka iesaistīšana ģimenes ārsta prakses darbā sniegusi iespēju ģimenes ārstiem efektīvāk plānot un nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Liela daļa ģimenes ārstu papildu darbinieka pienākumos iekļāva ne tikai pienākumus vakcinācijas pret Covid-19 nodrošināšanai, bet iesaistīja arī citu profilaktisko pasākumu organizēšanā un ārstēšanas procesa organizēšanā.

Papildu darbinieka pieņemšana ģimenes ārsta praksē bija plānota laika periodā no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 1. jūlijam, bet tad to pagarināja līdz 2022. gada 31. decembrim.

Nepieciešamais finansējums papildus darbinieka apmaksai ģimenes ārsta praksēs janvārī sasniedz 524 298 eiro, norādīja ministrijā.

Kā portāls "Delfi" noskaidroja Nacionālajā veselības dienestā, 2022. gada decembrī ģimenes ārstu praksēs tika apmaksāts 357 darbinieku darbs (trešie darbinieki). Tāpat NVD atzīmē, ka tās nav slodzes, jo viens darbinieks var strādāt pilnu slodzi vai arī pusslodzi.

Dati par nostrādātajām darba dienām 2023. gada janvārī vēl tiek apkopoti.

Jau ziņots, ka ģimenes ārsti pērnā gada nogalē cēla trauksmi, ka VM nav atradusi finansējumu trešajam darbiniekam praksēs, kas būtiski apgrūtina ārstu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!