Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ģimenes ārstu starpā nav skaidrības par to, kādā laika intervālā ir jāievada ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 otrā deva, Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēde otrdien, 23. februārī, pastāstīja Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Pirmdien ģimenes ārsti saņēmuši pirmās vakcīnas pret Covid-19. Daļa ģimenes ārstu saņēmuši mazāk vakcīnu nekā tika pasūtīts, savukārt ģimenes ārsti lauku reģionos vakcīnas vēl nav saņēmuši.

Plānots, ka ģimenes ārsti vakcinēt pret Covid-19 uzsāks trešdien, ceturtdien.

Veide atgādināja, ka "AstraZeneca" norāda, ka vakcīnas otrā deva jāievada četras līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas, līdz ar to šobrīd ārstniecības iestādes pašas nosaka termiņu, kādā personai tiks ievadīta otrā deva. Viņa aicināja steigšus vienoties par konkrētu termiņu.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) gan norādīja, ka šis nav jautājums valdībai. Viņš uzsvēra, ka Zāļu valsts aģentūra (ZVA) ir noteikusi, ka otrā deva jāievada 9 līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas. Tomēr, kā pārliecinājās portāls "Delfi", ZVA mājaslapas jautājumu un atbilžu sadaļā par "AstraZeneca" vakcīnu ir norādīts, ka revakcinācija jāveic četru līdz 12 nedēļu laikā.

Arī Ģimenes ārstu asociācijas prezidente norādīja, ka ir ārstniecības iestādes, kas revakcināciju ieplāno arī pēc četrām, sešām un astoņām nedēļām. Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško pauda, ka ģimenes ārsti vēlreiz tiks informēti, ka šis termiņš ir 9 līdz 12 nedēļas.

Tāpat Veide valdības sēdē aicināja Vakcinācijas projekta birojam stiprināt komunikāciju ar sabiedrību. Iedzīvotājiem ir virkne neskaidrību, ar kurām viņi vēršas pie ģimenes ārstiem, kuriem jāveic plašs skaidrošanas darbs.

Jau vēstīts, ka šonedēļ senioru vakcināciju pret Covid-19 sāks ģimenes ārsti, kuri par to noslēguši līgumus ar Nacionālo veselības dienestu (NVD).

Birojā uzsvēra – ja seniori virs 70 gadiem jau ir pieteikušies vietnē "manavakcina.lv" vai zvanot uz tālruni 8989, tad viņiem nav nepieciešams pieteikties vakcīnai arī pie ģimenes ārsta. Paredzēts, ka nedēļas vidū seniori, kuri pieteicās tiešsaistē vai zvanot uz 8989, saņems uzaicinājumu vakcinēties konkrētā vietā un laikā.

Vakcinācijas birojā minēja, ka daļa senioru jau pagājušās nedēļas izskaņā saņēma ziņu par iespēju tikt uz vakcīnu kādā no trim ārstniecības iestādēm, taču šonedēļ iestāžu loks būšot plašāks.

Paralēli vakcināciju pret Covid-19 nodrošinās arī ģimenes ārsti, kuri paši zvanīs saviem pacientiem, piedāvājot laiku, kurā ierasties saņemt vakcīnu.

Šeit ir pieejama karte, kurā iespējams atrast ģimenes ārstu prakses, kurās vakcinēs pret Covid-19. Kartē norādīta 571 ārstniecības iestāde, to adreses, darba laiki un tālruņa numuri, pa kuriem var pieteikties vakcīnas saņemšanai.

Covid-19 vakcīnas tiek apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinē medicīnas darbiniekus, sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, seniorus, pēc tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!