Foto: LETA
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, izvērtējot parlamentārieša Kaspara Ģirģena ("KPV LV") iesniegumu, nesaskatīja ētikas pārkāpumus deputāta Vitālija Orlova (S) iespējamajās darbībās.

Februāra izskaņā Ētikas komisijā ar iesniegumu vērsās Ģirģens. Viņš vērsa komisijas uzmanību uz Orlova iespējamo ētikas kodeksa pārkāpumu. Kā skaidrots iesniegumā, iepriekš Saeima izskatīja Sodu reģistra sniegto informāciju par sešiem deputātiem, kuri administratīvi sodīti.

Dienā, kad Sodu reģistra sniegto informāciju izskatīja Saeimas Ētikas komisija, Jēkabpils ziņu portāla "radio1.lv" tika publicēts raksts: "Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens saņem administratīvo sodu". Kā fiksēja Ģirģens, rakstā bijusi informācija par pieciem administratīviem sodītiem deputātiem. Proti, bija minēti visi, izņemot Orlovs.

Februāra izskaņā Ģirģens sazinājies ar portāla pārstāvi Sandru Mikanovsku. Viņa deputātam norādījusi, ka rakstu publicējusi savas tiešās valdības uzdevumā, kurai informāciju sniedzis Orlovs. Saraksti ar žurnālisti viņš iesniedza komisijai kā pierādījumu.

Kad deputāts sazinājās ar žurnālisti, raksts tika papildināts ar informāciju, ka par braukšanas ātruma pārkāpšanu sods piemērots arī Orlovam.

Viņš par notikušo aicināja Ētikas komisiju ierosināt Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpuma lietu un izvērtēt Orlova rīcību. Komisija lietu ierosināja, taču šodien to slēdza.

Uz sēdi bija aicināts ziņu portāla "radio1 LV" pārstāvis Atis Caune-Zalāns un portāla redaktore Sandra Mikanovska. Neviens no aicinātājiem uz komisijas sēdi neieradās. Caune-Zalāns Saeimu informējis, ka Rīga no Jēkabpils ir tālu, savukārt Mikanovska ir apslimusi.

Pats deputāts Orlovs noliedza, ka būtu mēģinājis ietekmēt redakcijas darbu un teicis, ko rakstīt portālā.

Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) atzina, ka komisija nevar veikt izmeklēšanas iestāžu funkcijas, lai noskaidrotu, kura no iesaistītajām pusēm melo. Arī daļa citu komisijas deputāti bija vienisprātis, ka šis nav gadījums, ko parlamentārieši varētu vērtēt.

Kursīte-Pakule aicināja sekot līdzi, vai gadījumā pēc notikušā redaktore nav atlaista no darba vai kā citādi ietekmēta. Savukārt deputāts Artuss Kaimiņš ("KPV LV") pauda bažas, ka redaktore uz sēdi nav ieradusies baiļu un iespējamo represiju dēļ. Viņš pieļāva, ka šeit var runāt par trauksmes celšanu.

Sēdes gaitā deputāti aktualizēja jautājumu par pašvaldību medijiem, kas, kā atzina parlamentārietis Raivis Dzintars (NA), ir problēma, taču komisija nevar vērtēt, vai izdevums ir rīkojies pareizi. Arī Ģirģens pauda, ka virknē pašvaldību ir novērojami mēģinājumi ietekmēt neatkarīgus medijus.

Pats Ģirģens visā notikušajā saskata pret sevi vērstu nomelnošanas kampaņu. Viņa ieskatā Orlovs mērķtiecīgi medijiem sniedz diskreditējošu informāciju par viņu. Deputāts iestājās par to, lai Orlovam piemēro sodu: izsaka parlamentārietim rakstveida brīdinājumu, paziņo par to Saeimas sēdē un publicē komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Taču Ētikas komisijas vairākums notikušajā pārkāpumu nesaskatīja, līdz ar to lietu slēdza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!