Foto: DELFI

Latvijas neatkarības atjaunošanas laikā ar līdzīga rakstura un pat daudz nopietnākiem izaicinājumiem mūsu valsts ir saskārusies, spējusi tos pārvarēt, uzkrāt pieredzi, portālam "Delfi" situāciju pēdējās dienās Uzvaras parkā vērtēja politiķis un kādreizējais iekšlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis.

"Domāju, ka iekšpolitiskā un drošības situācija ir sarežģīta. Tā prasa maksimāli precīzu iekšlietu struktūru un politisko lēmumu, rīkojumu devēju izpildvaras līmenī sadarbību," viņš pauda.

Pēc viņa teiktā, jāatzīst, ka cilvēku, kas rīkosies izaicinoši, pretēji Latvijas valsts un sabiedrības interesēm, Latvijā nav mazums, taču Latvijas neatkarības atjaunošanas laikā ar līdzīga rakstura un pat daudz nopietnākiem izaicinājumiem mūsu valsts ir saskārusies, spējusi tos pārvarēt, uzkrāt pieredzi.
"Tādējādi mūsu valsts atbildīgajām amatpersonām ir jāizmanto labākā pieredze," atzina Kristovskis.
"Nevajadzētu pieļaut protestus ne Vecrīgā, ne arī nojaucamā pieminekļa tuvumā. Visdrīzāk kritušo karavīru kapos," viņš teica.
Jau vēstīts, ka bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece uzskata, ka likumsargi šajās dienās gribēja atrisināt problēmu miermīlīgāk nekā tas iespējams, un rīkojās pārlieku demokrātiski.

Jau ziņots, ka premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) sagaida iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) skaidrojumu saistībā ar otrdienas, 10. maija, notikumiem pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Arī partija "Konservatīvie" pieprasījuši Golubevas skaidrojumu, kā arī Kariņam sasaukt koalīcijas ārkārtas sadarbības sanāksmi par otrdienas vakarā notikušo, "Twitter" vēsta Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans (K).

Notikušo nosodījis arī Valsts prezidents Egils Levits, norādot, ka "krievu pasaulē" dzīvojošo pulcēšanās pie Okupantu pieminekļa ir necieņa pret Latvijas valsti un latviešiem un Latvijas patrioti no tās stingri norobežojas.

Savukārt Golubeva saistībā ar notikumiem Uzvaras parkā pie okupācijas pieminekļa negrasās demisionēt, ministre pauda intervijā TV3 "900 sekundes". Viņa, ka Valsts policijas reakcija uz notiekošo otrdien Pārdaugavas pieminekļa pakājē varēja būt ātrāka.

Viņa norādīja, ka policija cilvēkus sākotnēji neaizturēja, jo tie vienkārši nolika ziedus, bet aizturēšanas sākās tad, ka sanākušie vakarā sāka uzvesties demonstratīvāk un izmantot Krievijas agresiju slavinošus simbolus. Neskatoties uz pārmetumiem, demisionēšanas iespējas Golubeva neizskata, jo uzskata, ka policija nodrošināja likumu ievērošanu.

Jau ziņots, ka otrdienas naktī policija lēmusi slēgt pieeju piemineklim Uzvaras parkā. Tas darīts, lai nepieļautu sabiedrības drošības, personu dzīvības, veselības un mantas aizsardzības apdraudējumu, iespējamas provokācijas un saasinājumus, kā arī maksimāli novērstu pārkāpumus.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā 9. maija un īpaši 10. maija notikumus, kas veicināja pulcēšanos Uzvaras parkā pie okupācijas režīma objekta, kas vistiešākajā veidā ir saistīts ar Latvijas okupācijas turpinājumu pēc Otrā pasaules kara un faktiski sabiedrībā tiek uztverts kā padomju režīma simbols.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!