Foto: LETA

Ceturtdienas vakarā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma izsaukumu uz Ēdoli, kur divstāvu mājas pirmā stāva dzīvoklī dega dīvāns, portālu "Delfi" informēja dienesta pārstāve Agrita Vītola.

Dīvāns dedzis sešu kvadrātmetru platībā, un bija izveidojies spēcīgs sadūmojums. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās seši cilvēki. Dzīvoklī, kurā izcēlās ugunsgrēks, nebija uzstādīts dūmu detektors. Teju vienos naktī ugunsgrēks likvidēts.

Tāpat naktī glābēji steidzās uz izsaukumu Ādažu novada Carnikavas pagastā, kur divstāvu dzīvojamās mājas pirmajā stāvā dega pirts. Pirms VUGD ierašanas no mājas bija evakuējušies divi cilvēki.

Pagājušajā diennaktī ugunsdzēsēji steidzās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, sodrēji dzīvojamo māju dūmvados, starpstāvu pārsegums un jumts vienstāva dzīvojamā mājā, dārza māja un žogs, vasaras virtuve un pirts, divos gadījumos – vieglās automašīnas, vienstāva saimniecības ēka un vieglā automašīna, palīgtelpa divstāvu dzīvojamā mājā, siens neapsaimniekotā ēkā.

Tāpat VUGD atgādina, ka bieži vien glābējiem jādodas uz izsaukumiem, kur dūmvados deg sodrēji.

Ugunsdzēsēji ik gadu dodas uz vairāk nekā 500 izsaukumiem, kur dūmvados deg sodrēji. Sadegot jebkuram cietajam kurināmajam, uz skursteņa iekšējās virsmas veidojas kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, kas, laikus nenotīrīti, labākajā gadījumā samazina apkures ierīces darbības efektivitāti, bet sliktākajā – var izraisīt intensīvu šo produktu degšanu. Tas var radīt plaisas visa mūrētā dūmeņa korpusa biezumā, ārējo apvalku ieskaitot, tādejādi paverot ceļu karstajām dūmgāzēm un liesmām uz degtspējīgām sienu, griestu un jumta konstrukcijām, kas var izraisīt ne tikai dūmvada, bet arī visas ēkas aizdegšanos, informē VUGD pārstāve Vītola.

VUGD atgādina, ka pirms apkures sezonas sākuma ir jātīra sodrēji no dūmeņiem un krāšņu, pavardu dūmkanāliem, ko vislabāk izdarīs skursteņslaucītājs, taču, ja privātmāju saimnieki prot un zina, kā veikt skursteņu tīrīšanu, viņi to var veikt arī paši.

Kopumā pagājušajā diennaktī VUGD saņēma 64 izsaukumus – 18 uz ugunsgrēku dzēšanu, no kuriem seši bija kūlas ugunsgrēki, 25 uz glābšanas darbiem, bet 21 izsaukums bija maldinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!