Foto: LETA

Jāmaina pielaides valsts noslēpumam piešķiršanas sistēmu, tā nule pēc nominēšanas pauda Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems ("KPV LV").

Vēstīts, ka iepriekš Satversmes aizsardzības birojs (SAB) secināja, ka ir nepieciešama papildu pārbaude, vai Gobzemam ir iespējams izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Gobzems uzreiz pēc nominēšanas skaidroja, ka Latvijā esošā pielaides valsts noslēpumam piešķiršanas sistēma ir jāmaina vairāku iemeslu dēļ. Taču pirmais un galvenais iemesls ir tāds, ka esošais regulējums nav demokrātisks. Gobzems norādīja, ka ne tikai viņš, bet arī daudzi citi jaunie politiķi nevar pretendēt uz kādu posteni, kamēr nav saņemta pielaide valsts noslēpumam. "Šāda situācija nav nevienā attīstītā pasaules valstī. Tajā skaitā Lietuvā un Igaunijā," atzīmēja premjera amata kandidāts.

Politiķis arī pieļāva iespēju, ka SAB vadītājs Jānis Maizītis ir ķīlnieks šai situācijai un viņam jāpalīdz no tās iziet. Premjera amata kandidāts arī pauda, ka Maizītim ir "jāliek galdā fakti", kāpēc SAB ir vajadzīgs tik ilgs laiks, lai noskaidrotu, vai Gobzemam ir iespējams izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Politiķis gan ir pārliecināts, ka pielaidi saņems.

Jāatgādina, ka "KPV LV" iepriekš publicētajā potenciālās valdības deklarācijas projektā rakstīts, ka, lai stiprinātu demokrātiju, iecerēts nodrošināt automātisku pielaidi valsts noslēpumam Saeimas deputātiem un ministriem.

Ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar visiem 13. Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem 26. novembrī nolēmis uzticēt valdības veidošanu partijas "KPV LV" līderim Aldim Gobzemam.

Valsts prezidents nule kā izvēlētajam valdības veidotājam Gobzemam tāpat kā viņa priekšgājējam Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam deva divas nedēļas, lai iezīmētu valdības aprises, panāktu Saeimas vairākuma atbalstu, kā arī iezīmētu iespējamo valdības sastāvu un prioritāri veicamos darbus. Ja Gobzemam tas neizdosies līdz 10. decembrim (ieskaitot), tad Vējonis savu nomināciju atsauks un aicinās citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Valsts pirmā amatpersona gan pauda cerību, ka "KPV LV" premjerministra amata kandidātam valdību izveidot izdosies. Viņš sagaida no Gobzema aktīvas konsultācijas, lai vienotu partijas atbalstam savai kandidatūrai Ministru prezidenta amatam.

Vējonis norādīja, ka politiskās partijas nogaidot, nevis aktīvi konsultējoties par iespējamo atbalstu vienam Ministru prezidenta kandidātam, rada riskus mūsu valsts turpmākajai attīstībai un izaugsmei.

Valsts prezidents sagaida no Gobzema aktīvas konsultācijas, lai vienotu partijas atbalstam savai kandidatūrai Ministru prezidenta amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!