Foto: LETA

Ministru prezidenta amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV) devis Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) laiku līdz sestdienas pulksten 20 pieņemt lēmumu par Gobzema piedāvāto valdības sastāvu, liecina amatam nominētā politiķa ieraksts sociālajos tīklos.

Gobzems apelē pie tā, ka JKP tiek piedāvāti četri ministru portfeļi, kas ļaus tiem izpildīt to, ko partija bija aprakstījusi savā partijas programmā. No viņa rakstītā izriet, ka Gobzema veidotās valdības apstiprināšana šobrīd ir atkarīga tikai no JKP lēmuma.

"Es vēršos arī pie JKP, tās biedriem, vēlētājiem un vadības. Valdība ir gatava. Viss ir nolikts priekšā uz paplātes - piedāvājums, par kuru turpmākajos četros gados nekad nekas labāks nav iespējams. Tajā JKP tiek piedāvāts īstenot tās 4000 zīmju oficiālajā programmā cilvēkiem solītās un īpaši šajā programmā iezīmētās reformas izglītībā, veselības aprūpē vai tieslietās ar tajā pašā 4000 zīmju programmā pašas JKP tautai apsolītiem ministriem. Jums ir izšķirošā balss. (..) Vai tiešām lielākais ministru portfeļu skaits, vai tiešām kopīga atbildība ar "KPV LV" par pilnīgi visu tieslietu un iekšlietu nozari gan valdībā, gan Saeimā, vai tiešām "KPV LV" un JKP septiņu balsu pārsvars valdībā nav iemesls, lai īstenotu solīto?" teikts Gobzema paziņojumā.

Papildu tam Gobzems uzrunā JKP līderi Jāni Bordānu, norādot: "Citas tādas iespējas mums nebūs realizēt maksimālo no mūsu programmām. Tā vairs nebūs nekad. Šobrīd JKP pieļauj totālu kļūdu."

Noslēgumā Gobzems raksta, ka aicina JKP līdz sestdienas pulksten 20.00 pieņemt lēmumu

Viesojoties Latvijas Televīzijas rīta raidījumā "Rīta Panorāma", Gobzems skaidroja savu vīziju par valdību, sakot, ka "valdība ir gatava, viss ir nolikts uz paplātes", piebilstot, ka it īpaši "viss uz paplātes" nolikts JKP. Vaicāts, vai ar to Gobzems aicina JKP atkāpties no savas "sarkanas līnijas" par nesadarbošanos ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), potenciālais premjers uz jautājumu tieši neatbildēja, bet sacīja, ka nekas sabiedrībā un politikā nemainīsies, ja mēs nepārvērtēsim paši sevi un, viņaprāt, jāspēj nolikt malā līnijas un saukļus.

"Es esmu pilnībā drošs, ka vadība ir, ja JKP negāž šo vadības mēģinājumu. To var gāzt tikai JKP, atsakoties strādāt ar mums," raidījumā sacīja politiķis.

Jau vēstīts, ka Gobzema potenciālās valdības partneri trešdien nesēdās pie viena galda kā plānots. Pirms atkārtotas kopā sanākšanas vēl ir nepieciešams turpināt neformālas divpusējas sarunas, iepriekš skaidroja Gobzems. "KPV LV" līderis arī pauda, ka lielākās bažas valdības izveidē viņam sagādā doma, ka kāda partija nevēlētos piedalīties šajā valdībā.

Iepriekš trešdien ziņots, ka pēc Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) tikšanās ar Gobzemu partijas pārstāvis Raivis Dzintars pauda, ka ticamība, ka potenciālajā piektdienas ārkārtas sēdē deputāti balsotu par uzticības izteikšanu Alda Gobzema ("KPV LV") izveidotajam Ministru kabinetam, ir ļoti maza.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pēc vairāk nekā nedēļu garām sarunām par valdības veidošanos Gobzems paziņojis, viņaprāt, piemērotākos kandidātus ministru amatiem. Piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri vēl solīja vērtēt.

Finanšu ministra amatam Gobzems vēlas nominēt "KPV LV" biedru Robertu Spruču. Kā vēlāk intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atklāja premjera amata kandidāts, otrs kandidāts šim amatam ir "KPV LV" biedrs Kaspars Ģirģens.

Ekonomikas ministrijā Gobzems kā galvu redz Jāni Reiru no "Jaunās Vienotības". Par veselības ministru virzītu Juri Jurašu (JKP), kurš, pēc viņa domām, ir spēcīgākais kandidāts, lai realizētu visas iecerētās reformas. Vadīt Satiksmes ministriju Gobzems uzticētu Tālim Linkaitim (JKP), savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) organizēt varētu Raivis Dzintars (NA) vai Rihards Kols.

Kā labklājības ministru Gobzems saredz Imantu Parādnieku (NA). Izglītības ministres amatā varētu stāties JKP pārstāve Dagmāra Beitnere-Le Galla, Aizsardzības ministriju turpinātu vadīt Raimonds Bergmanis (ZZS). Ārlietu ministra amatam Gobzems virzītu Edgaru Rinkēviču, savukārt iekšlietu ministra amatā, viņaprāt, iederētos Ralfs Nemiro ("KPV LV").

Tieslietu ministra amatam Gobzems vēl nevar izlemt starp JKP pārstāvjiem Jāni Bordānu un Jutu Strīķi. Kultūras ministres amatā paliktu līdzšinējā ministre Dace Melbārde (NA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!