Foto: LETA

"Īstais lietu bīdītājs" partiju apvienībā "Attīstībai/Par!" ir Edgars Jaunups, tāpēc, lai kurš no šī politiskā spēka tiktu nominēts par premjera amata kandidātu, aiz viņa stāvēs Jaunups un "viņa sponsori", uzskata "KPV LV" līderis Aldis Gobzems. Pats Jaunups "KPV LV" līdera pausto sauc par mērķtiecīgi izplānotu stratēģiju, kurā kāds tiek vainots pie paša neveiksmēm.

Gobzems "Facebook" otrdien raksta, ka "Atttīstībai/Par!" līderis Artis Pabriks, pret kuru "KPV LV" pārstāvis vērsās jau iepriekš, nedrīkst un nevar būt Ministru prezidents.

"Pirmkārt, Pabriks ir tikai izkārtne, reklāmas plakāts. Kā sarunās norāda paši "Attīstībai/Par!" patiesie lietu bīdītāji – izsaukts kā viesmākslinieks statista lomai. Pabriks lēmumus nepieņem, viņš pat tajos nepiedalās. Vienīgais, ko Pabriks dara, ir iztapīgi klanās ikvienam, pieglaimojas un pilda galvenā intriganta lomu, lai aiz viņa muguras īstie lietu bīdītāji var darboties. Sejā teiks vienu, aiz muguras otru. Jā, un manu publisko atvainošanos viņš pats pieprasīja, lai atjaunotu savas izredzes būt nomināli ar izredzēm," raksta Gobzems.

"Otrkārt, īstais lietu bīdītājs "Attīstībai/Par!" ir Edgars Jaunups un viņa sponsori (skatīt Vef mājas lapu - azartspēles, Savickis un Krievijas nauda utt.). To pierāda fakts, ka jebkurā sarunā jebkurā sastāvā, kur piedalās Attīstībai/Par, klāt ir Jaunupa cilvēks Laila Spaliņa. Pilnīgi visās sarunās, tiek fiksēts ik vārds un momentāni noziņots saimniekam. Treškārt, Jaunupu un [Juri] Pūci pazīstu no 18 gadu vecuma, jo bijām kursa biedri. Jau tad Pūce bija Jaunupa marionete. Arī darbu vairums gadījumu Pūcem nodrošinājis Jaunups. Ja premjers būs Pabriks vai jebkurš no "Attīstībai/Par!", Latvijai būs Jaunupa un viņa sponsoru valdība," "Facebook" raksta deputāts.

Savukārt Jaunups portālam "Delfi" pieļauj, ka šādi Gobzems izskaidro savu neveiksmi valdības veidošanā. "Latvijas attīstībai" valdes loceklis Jaunups arī saskata "KPV LV" līdera taktikā līdzības ar ASV prezidenta Donalda Trampa darbībām. Proti, Gobzems uzskatāms par klasisku populistu, turklāt vēršanās pret Jaunupu esot mērķtiecīgi izplānota stratēģija, tādējādi radot aizkulišu tēla sajūtu.

Jaunups gan arī uzsver, ka Gobzema paustais neiztur kritiku, jo "pelēkais kardināls ir persona, kam nav statusa partijā". Savukārt Jaunups esot "Latvijas attīstībai" valdes loceklis, kā arī oficiāli deleģēta persona, kura nodarbojas ar priekšvēlēšanu kampaņu.

"Es domāju, ka pēc Alda Gobzema performances pagājušo divu nedēļu laikā, vismazāk šajā valstī ir atkarīgs no tā, par ko ir vai nav gatavs balsot Aldis Gobzems," uzsvēra Jaunups. "Es domāju, ka partija "KPV LV", neskatoties uz to, ka ir jauns politiskais spēks, tomēr ir kaut kas nopietns, savukārt Aldis Gobzems ir kaut kas nenopietns."

""KPV LV" ir jāsaprot, ja viņi vēlas izveidoties par kaut ko nopietnu Latvijas politikā, tad viņiem ir nepieciešamība lēnām, bet tomēr distancēties no kaut kā ļoti nenopietna," sacīja "Latvijas attīstībai" valdes loceklis.

Intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" Gobzems jau iepriekš ieskicēja savus uzskatus par Jaunupu un "Attīstībai/Par!".

Ziņots, ka pirmdien, 10. decembrī, pēc tikšanās ar premjera amata kandidātu Gobzemu Valsts prezidents Raimonds Vējonis pavēstīja, ka sarunas laikā konstatēta Gobzema nespēja iegūt parlamenta vairākuma atbalstu, tāpēc prezidents atsauks viņa nomināciju.

Prezidents uzdevis sagatavot rīkojumu, ar kuru atzīs par spēku zaudējušu savu aicinājumu Gobzemam sastādīt Ministru kabinetu.

Vējonis norādīja, ka vēl aizvien vērojamas partiju un personu ambīciju izpausmes, otrajā vietā atstājot valsts intereses. Tas neveicinot iespējas panākt vienošanos par atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Prezidents neatklāja, vai nākamais premjera amata kandidāts būs no politiskām partijām vai "no malas", tas būs atkarīgs no sarunu gaitas.

Jāatgādina, ka jau desmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nebija sekmīgi.

Tagad tiek gaidīts, ka prezidents nominēs trešo premjera amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!