Foto: DELFI

Pie frakcijām nepiederošais Saeimas deputāts Aldis Gobzems, pārstāvot savu partiju "Likums un kārtība" ir vērsies Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), lūdzot sākt parakstu vākšanu, lai ierosinātu referendumu par grozījumiem Satversmē, kas valsts pamatdokumentā noteiktu absolūtu liegumu "piespiedu vakcinācijai", portālam "Delfi" apstiprināja komisijā.

Politiķa rosinātie grozījumi papildinātu Satversmes 111. pantu, kas šobrīd izteikts šādā redakcijā: "Valsts aizsargā cilvēku veselību un garantē ikvienam medicīniskās palīdzības minimumu."

Gobzems rosina šo pantu papildināt ar diviem teikumiem: "Piespiedu vakcinācija ir aizliegta. Ierobežojumu noteikšana nevakcinētajiem ir aizliegta."

CVK portālam "Delfi" norādīja, ka pēc likuma komisijai 45 dienu laikā ir jālemj par iniciatīvas reģistrēšanu.

Jau šobrīd spēkā ir Ministru kabineta noteikumi "Vakcinācijas noteikumi", kuru 3. pantā ir noteiktas atsevišķas iedzīvotāju grupas, kas ir obligāti vakcinējamas pret noteiktām kaitēm, piemēram, bērniem obligāti nepieciešams saņemt vakcīnas pret tuberkulozi, difteriju, stingumkrapjiem, kā arī citām slimībām.

Gobzems sarunā ar portālu "Delfi" atzīmēja, ka "noteikumiem ir jāsaskan ar Satversmi, nevis Satversmei ar noteikumiem". Viņš uzsvēra, ka esošajā situācijā neesot citu variantu, jo Satversmi "tulko un tajā ietulko lietas, kas tur nav rakstītas".

Vaicāts, vai šādi grozījumi ietekmētu arī, piemēram, obligāto vakcināciju pret difteriju, politiķis atzīmēja, ka, ja šādi Satversmes grozījumi tiktu pieņemti, tad arī tā tiktu atcelta. "Vienalga vai pārbaudītas, vai nē [vakcīnas], man nevar piespiest veikt medicīnisku manipulāciju," atzīmēja Gobzems.

Lai rosinātu referendumu nepieciešams savākt apmēram 155 000 parakstu.

Partijas "Likums un kārtība" izplatītajā paziņojumā norādīts, ka nekas nav augstāks par Satversmi un, ja tautas griba ir nostiprināt Satversmē vienu vai otru tās pamatvērtību, tad neviens nav tiesīgs iebilst šādai tautas gribai – to nedrīkst ne politiķi, ne arī jebkādas pašmāju vai starptautiskas institūcijas vai organizācijas. "Jo Latvijas Republikas Satversmes 2. pants joprojām nosaka - Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai," uzsvērts paziņojumā.

Tāpat partija norādījusi, ka nevakcinēto valsts iedzīvotāju kategorija plānota pakļaušanai visdažādākajām represijām no varas partiju un to pārstāvošo birokrātu aparāta puses, radot apstākļus, kad cilvēkiem var tikt liegtas Satversmē garantētās tiesības un brīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!