Foto: DELFI
Parlaments ceturtdien, 15. septembrī, atbalstīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas lēmumu par deputātu ētikas kodeksa pārkāpumiem izslēgt Aldi Gobzemu (Neatkarīgie) no dalības nākamajās sešās parlamenta sēdēs.

Tādējādi Gobzems nepiedalīsies 13. Saeimas atlikušajās sēdēs.

Par šādu sodu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija iepriekš lēma, pamatojoties uz šā gada 8. jūnija Saeimas sēdē, kad, izskatot vairāku deputātu lūgumu iekļaut sēdes darba kārtībā likumprojektu "Grozījums Valsts sociālo pabalstu likumā", Gobzems savas runas laikā deputātu Sandi Riekstiņu (K) vairākas reizes nosauca par kretīnu, kā arī izmantoja rupju krievu leksikas lamuvārdu.

Tāpat atsevišķi deputāti pauda bažas, ka šajā Saeimas sēdē, izskatot priekšlikumu iekļaut darba kārtībā likumprojektu "Par valsts apmaksātu ēdināšanu izglītojamiem", Gobzems beidzot savu runu aizkavējās pie tribīnes kā rezultātā nepaspēja līdz balsojumam nokļūt pie savas sēdvietas, lai nobalsotu par konkrētā likumprojekta iekļaušanu darba kārtībā. Taču pēc balsojuma nolasīšanas tika konstatēts, ka Gobzems balsojis "par".

Ņemot vērā, ka Gobzemam blakus sēž deputāte Jūlija Stepaņenko, visticamāk, viņa nobalsoja Gobzema vietā. Vairāki deputāti bijuši liecinieki konkrētajam notikumam.

Atbildīgā komisija secināja, ka Gobzems pārkāpis ētikas kodeksa 5., 6., 7. un 16. punktu. Tie noteic, ka deputāts ciena un vienmēr ievēro Satversmi, Saeimas kārtības rulli un citus normatīvos aktus; publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju. Tāpat deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli.

Gobzema izslēgšanu no sešām sēdēm atbalstīja 52 deputāti, bet "pret" balsoja 32 deputāti.

Gobzems par deputāta ētikas pārkāpumiem iepriekš jau ticis izslēgts no Saeimas sēdēm.

Pērn septembrī Saeimas deputāti atbalstīja Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšlikumu sodīt Gobzemu ar izslēgšanu no sešām parlamenta sēdēm par Saeimas kārtības ruļļa pārkāpšanu. Sods tika pamatots ar Gobzema rīcību, 2. septembrī ierodoties uz Saeimas sēdi un neuzrādot Covid-19 sertifikātu vai testu, tādējādi izjaucot Saeimas klātienes sēdes norisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!