Foto: DELFI

No partijas "KPV LV" izslēgtais Saeimas deputāts Aldis Gobzems izslēgts arī no politiskā spēka parlamenta frakcijas, žurnālistus informēja frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs.

Lai gan iepriekš "KPV LV" frakcijas sēdē nebija plānots lemt par Gobzema izslēgšanu no frakcijas, šādu darba kārtības punktu trešdien rosināja iekļaut deputāts, frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Artuss Kaimiņš. Kā apliecināja politiķis, viņš nav bijis vienīgais, kurš rosināja darba kārtību ar šo punktu papildināt. Viņš gan atteicās nosaukt, kurš vēl rosinājis izvērtēt Gobzema atrašanos frakcijā.

"Par" Gobzema izslēgšanu no frakcijas balsoja deviņi deputāti, "pret" bija pieci un viens balsojumā nepiedalījās. Ne frakcijas vadītājs, ne frakcijas vadītāja vietnieks neatklāja, kurš un kā ir balsojis, jo balsojums bijis slēgts.

Kā norādīja Zakatistovs, lēmums stājas spēkā tā pieņemšanas dienā, proti, trešdien.

Pēc frakcijas sēdes Gobzems pateicās frakcijas vadītājam par līdz šim veikto darbu. Kā uzsvēra politiķis, Zakatistovs ir pelnījis atzinību, jo šajā smagajā periodā ir saturējis kopā frakciju.

Deputāts Kaimiņš atzinīgi vērtēja frakcijas lēmumu Gobzemu no tās izslēgt. Viņš uzsvēra, ka Gobzems līdz šim frakcijā nodarbojies ar destrukciju, kā arī politiķis valdībā vēlējies ievilkt Zaļo un zemnieku savienību, kā arī partiju "Saskaņa."

Tagad frakcija turpinās darboties 15 deputātu sastāvā.

Jāatgādina, ka iepriekš Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto" vēstīja, ka "KPV LV" kandidātiem priekšvēlēšanu laikā slepenā līgumā bija jāsola nolikt mandāts, ja viņi pamet frakciju.

Kā ziņoja raidījums, kandidātiem ar partiju bija jāslēdz līgums par piedalīšanos Saeimas vēlēšanās, kurā atrunāta ne vien darbība kampaņas gaitā, bet arī nosacījums, ka, izstājoties no "KPV LV" frakcijas, deputātam būs jānoliek mandāts.

Gobzems trešdien gan teicās, ka šādu līgumu nav parakstījis. Pat ja būtu, tas paredz, ka mandāts jānoliek, ja deputāts pats izstājas no frakcijas, taču Gobzems no frakcijas izslēgts.

Politiķis gan tieši neatbildēja, vai noliks deputāta mandātu, taču no viņa sacītā noprotams, ka viņš to negrasās darīt.

Ziņots, ka partijas "KPV LV" valde pirmdien lēma no savām rindām izslēgt Saeimas deputātu Gobzemu. To iepriekš rosināja partijas dibinātājs Artuss Kaimiņš.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka jau pirms nedēļas "KPV LV" Saeimas frakcija lēma, ka tā tomēr turpinās strādāt visu 16 deputātu sastāvā. Sēdē tika rosināts no frakcijas izslēgt tā dēvēto "Gobzema piecnieku", taču deputātu vairākums šo ieceri neatbalstīja. Šis "piecnieks" balsoja "pret" Krišjāņa Kariņa (JV) Ministru kabinetu.

"Pret" Kariņa valdību balsoja pieci parlamentārieši no "KPV LV": Gobzems, Linda Liepiņa, Didzis Šmits, Karina Sprūde un Iveta Benhena-Bēkena.

Jau pirms balsojuma bija zināms, ka tā dēvētais "KPV LV" piecnieks balsos "pret" Kariņa valdību. Pirmais par to jau decembrī paziņoja Gobzems.

Par viedokļu sadursmēm "KPV LV" frakcijas iekšienē tika runāts teju visu valdības veidošanas laiku, bet pretrunas gan īpaši aktualizējās tieši valdības veidošanas noslēdzošajā posmā, kad arī "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs Zakatistovs publiski atzina, ka divu "KPV LV" līderu – Kaimiņa un Gobzema – konflikts traucē izveidot valdību.

"Mums ir normāla frakcija ar dažiem solistiem. Tie solisti neļauj sistemātiski strādāt. Ir milzīgs konflikts starp Artusu Kaimiņu un Aldi Gobzemu. Šis personīgais konflikts traucē valdības veidošanu jau otro reizi. Faktiski visa valsts tiek turēta kā ķīlnieks divu indivīdu konfliktā," iepriekš situāciju raksturoja "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!