Foto: Kadrs no video

Saeima ceturtdien, 24. februārī, lēma opozīcijas deputātu Aldi Gobzemu par deputātu ētikas kodeksa pārkāpumiem izslēgt no vēl sešām parlamenta sēdēm.

Gobzema izslēgšanu no sešām parlamenta sēdēm atbalstīja 46 deputāti, pret balsoja 25, atturējās viens, bet 15 deputāti nebalsoja.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija jau 2. februārī, izskatot Valsts policijas sniegtos materiālus, vienojās, ka Gobzema rīcībā, pagājušā gada decembrī dažādās Latvijas pilsētās tiekoties ar iedzīvotājiem, kā arī viņa aizturēšanas laikā, ir saskatāms deputātu ētikas kodeksa pārkāpums.

Apskatot videoierakstus no Valsts policijas darbinieku formas tērpu kamerām, tika konstatēts, ka Gobzems izbraukumos pa Latviju un tiekoties ar iedzīvotājiem, draudēja policijas darbiniekiem ar solījumu, ka pret viņiem tiks ierosināti kriminālprocesi, ka viens no viņiem tiks notiesāts. Ierakstos dzirdams, ka Gobzems lieto necenzētu leksiku (lamu vārdu krievu valodā) un policijas darbiniekus aizskarošus kriminālā žargona izteicienus.

Vēl kādā videofailā redzams, ka Gobzems pretojas aizturēšanai un ir dzirdams, kā deputāts izsaka draudus policijas darbiniekam, sakot: "Gada laikā tev būs ( seko necenzēts vārds krievu valodā)". Citā videofailā redzams, ka Gobzems policijas darbiniekiem izsaka draudus: "Viss cauri jums būs gada laikā, visiem jums tev, tev, tev, visiem".

Citā videoierakstā Gobzems, atbildot uz policijas darbinieku atgādinājumiem par valstī noteiktajiem ierobežojumiem, saka: "Man ir pajāt uz pretlikumīgiem ierobežojumiem…" Vēl kādā ierakstā Gobzems policijas darbiniekiem saka: "Negrūstiet mani ar savu resno vēderu, es saprotu, ja Jums būtu skaistas lielas krūtis un Jūs būtu sieviete, ja? Bet tā Jums ir resns vēders, ar kuru Jūs visu laiku grūžaties man virsū…".

Valsts policijas iesniegumā arī minēta atsauce uz videofailu, kurā redzams Gobzems, kurš stāv cilvēku pūlī, neievērojot ārkārtējās situācijas laikā noteiktos pulcēšanās ierobežojumus, un aicina Valsts policiju "ļaut notikt" viņa nesaskaņotajai politiskajai akcijai.

Citā videomateriālā Gobzems nepakļaujas policijas darbinieka prasībām, apgalvojot, ka viņš rīkojas tiesiski, jo ir Saeimas deputāts. Video redzams, ka Gobzems sarunā ar policijas darbinieku uzstāj uz likuma Par policiju 11. panta teikuma daļu, kurā minēts policijas darbinieku papildpienākums palīdzēt deputātiem, bet noklusē teikuma otro daļu: "Ja tiek traucēta to likumīgā darbība". Video redzams, ka Gobzems arī aicina policijas darbiniekus "pāriet vēstures pareizajā pusē", stāsta, ka ļoti labi pārzina visus likumus, esot ļoti zināms advokāts Latvijā.

Jau ziņots, ka Valsts policija (VP) sāka 61 administratīvā pārkāpuma procesu par Gobzema decembrī organizētajām aktivitātēm, savukārt Kurzemes likumsargu darbības izvērtēšanai uzdots veikt dienesta pārbaudes, iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

2021. gada 15. decembrī, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija uzklausīja tiesību ekspertu vērtējumu par Satversmes 29. pantā noteikto par deputāta neaizskaramību, secinot, ka Gobzema vairākkārtēja aizturēšana decembrī dažādās Latvijas pilsētās nebija politiski motivēta.

Gobzems par deputāta ētikas pārkāpumiem iepriekš jau ticis izslēgts no Saeimas sēdēm.

Pērn septembrī Saeimas deputāti atbalstīja Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšlikumu sodīt Gobzemu ar izslēgšanu no sešām parlamenta sēdēm par Saeimas kārtības ruļļa pārkāpšanu. Sods tika pamatots ar Gobzema rīcību, 2. septembrī ierodoties uz Saeimas sēdi un neuzrādot Covid-19 sertifikātu vai testu, tādējādi izjaucot Saeimas klātienes sēdes norisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!