Foto: Shutterstock
Saeima šodien konceptuāli atbalstīja koalīcijas deputātu virzītos grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz no 1. maija goda ģimenes tvērumu un piešķiramo atbalstu paplašināt arī uz ģimenēm, kurās ir bērni ar invaliditāti.

Grozījumus iesnieguši koalīcijas deputāti Raivis Dzintars (NA), Ainars Latkovskis (JV), Anita Muižniece (JKP), Evita Zālīte-Grosa (JKP), Ritvars Jansons (NA) un Māris Možvillo (KPV LV). Par panākto vienošanos valdību veidojošo partiju sadarbības sanāksmē par šiem grozījumiem iepriekš pavēstīja "Demogrāfisko lietu centra" vadītājs Imants Parādnieks (NA).

Valsts atbalsta programma daudzbērnu ģimenēm, izsniedzot īpašas Goda ģimenes apliecības, nodrošina dažāda veida atvieglojumu, atlaides daudzbērnu ģimenēm, Jau līdz ar tās izveidošanu tika iezīmēts arī nākamais posms Goda ģimenes tvēruma paplašinājumam - ģimenes kuras rūpējas par bērnu ar invaliditāti, teikts likumprojekta anotācijā.

Deputāti norāda, ka apzinās, ka rūpes kaut vai par vienu bērnu ar īpašām vajadzībām jeb bērnu ar invaliditāti var būt līdzvērtīgas rūpēm par trim bērniem. Saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2020.gadam" atbalsta programmas "Latvijas Goda ģimenes apliecība "3+ Ģimenes karte"" pilnveidei jau tika piešķirti papildu finanšu līdzekļi, ar mērķi paplašināt programmas mērķauditoriju, iekļaujot ģimenes, kuras rūpējas par bērnu ar invaliditāti, skaidro deputāti.

Tagad vēl nepieciešami papildu grozījumi, lai papildu daudzbērnu ģimenēm, iekļautu arī ģimenes kuras rūpējas par bērnu ar invaliditāti, norāda parlamentārieši. Politiķi atgādina, ka 2019.gadā "mūžīgo bērnu" vecāki ar skarbu akciju plašsaziņas līdzekļos "Negribam izdegt!" pievērsa sabiedrības uzmanību smagajai (gan materiāli, gan fiziski, gan psiholoģiski) situācijai, kurās nonāk ģimenes, kurās audzina bērnu ar invaliditāti.

Īpašas Goda ģimenes apliecības izsniegšana arī tām ģimenēm, kurās aug bērni ar invaliditāti, apliecinātu valsts ieinteresētību, vēlmi atbalstīt un novērtēt vecāku ieguldījumu audzinot savus īpašos bērnus, uzsver politiķi. "Ģimenes tiktu iedrošinātas un saņemtu tām tik ļoti nepieciešamo pozitīvo novērtējumu un emocionālo atbalstu," pauž deputāti.

Saskaņā ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas sniegto informāciju, uz 2020. gada novembrī valstī kopumā bija 8434 bērni ar invaliditāti, teikts anotācijā.

Pēc Labklājības ministrijas aprēķiniem programmas paplašinājums attiektos uz 24 294 personām, ja programmu paplašina uz ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti, un ģimenēm, kurās ir jaunietis ar I vai II invaliditātes grupu vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Attiecinot arī uz III invaliditātes grupu, tas attiektos uz 28 179 personām.

Ietekme uz valsts budžetu ir paredzama faktiski tikai nodrošinot atlaides starppilsētu sabiedriskajā transportā, kas atbilstoši Autotransporta direkcijas aprēķiniem, provizoriski varētu sastādīt 268 800 eiro gadā, kas, iespējams, iekļautos jau esošajā budžeta piešķīrumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!