Foto: LETA

Lielbritānijas vēstniecībā Rīgā, godinot mūžībā aizgājušās bijušās britu premjerministres Margarētas Tečeres piemiņu, iespējams parakstīties līdzjūtības grāmatā, informēja Lielbritānijas vēstniecības Latvijā pārstāve Marta Jaksone.

Lai arī līdzjūtības grāmata ir atvērta tikai kopš trešdienas, 10.aprīļa, pēcpusdienas, jau šobrīd tajā parakstījušies dažādu valstu vēstnieki un vēstniecību pārstāvji, kā arī augstas Latvijas amatpersonas, tostarp ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Parakstīties, kā arī atstāt savu ierakstu līdzjūtības grāmatā var ikviens vēstniecības telpās šodien līdz plkst.16 un rīt, 12.aprīlī, no plkst.10 līdz 16.

Jau vēstīts, ka Tečere mūžībā aizgāja pirmdien - 2013.gada 8.aprīlī - pēc pārciesta insulta. Viņa vadīja Lielbritāniju no 1979. līdz 1990.gadam un bija pirmā un līdz šim vienīgā sieviete, kas ieņēmusi Lielbritānijas premjerministra amatu.

Tečeres bēres notiks 17.aprīlī Svētā Pāvila katedrālē.

Tečere pēdējā gaitā tiks izvadīta "ceremoniālās bērēs" ar militāru godu, un ceremonijā būs iesaistīti ap 700 militārpersonu. Tomēr valsts bēres ekspremjerei rīkotas netiks.

Sagaidāms, ka bēru laikā būs pastiprināti drošības pasākumi, lai novērstu risku, ka atvadīšanos no bijušās premjerministres varētu izjaukt īru republikāņu disidenti vai galēji kreisie grupējumi.

Arī pirmdienas vakarā, kad vairākās Lielbritānijas pilsētās Tečeres pretinieki rīkoja "svinības", paužot prieku par bijušās premjerministres aiziešanu, dažviet izcēlās nekārtības.

Sagaidāms, ka izrādīt pēdējo godu Tečerei ieradīsies daudzi pasaules valstu līderi. Bijušais padomju līderis Mihails Gorbačovs gan jau paziņojis, ka sliktā veselības stāvokļa dēļ uz Londonu nedosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!