Ja otrdien Saeimā iesniegtā budžeta deficīts tiks palielināts, valdība var atkāpties, otrdien intervijā LTV raidījumam "100. pants" atzina premjers Ivars Godmanis.

Valdības vadītājs jau vairākkārt uzstājis, ka valdība nepalielinās budžeta deficītu, kas pašreiz ir 1,85%. Tomēr par valdības iespējamo demisiju viņš vēl nebija ieminējies.

Viņš arī bija skeptisks par Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimševiča otrdien pausto paredzējumu, ka nākamajā gadā budžeta deficīts sasniegs 4% budžetā paredzēto 1,85% vietā un IKP būs tikai 0,1%. Godmanis noraidīja tik krasu deficīta pieaugumu. "Es tomēr nepiekristu tik milzīgajiem Māstrihta kritērijus pārsniegušajiem rādītājiem," atzīmēja Godmanis.

Savukārt vēl raidījuma sākumā, pārrunājot pensiju indeksācijas jautājumos nākamajā gadā, premjers akcentēja, ka ienākumi šī gada valsts budžetā bijuši mazāki nekā iepriekš paredzēts. Tādējādi viņš atkārtoja jau iepriekš pausto, ka nepietiekamie ieņēmumi bijuši par vienu no cēloņiem budžeta deficītam. "Šajā gadā ekonomika ir attīstījusies tā, ka mums vienkārši nav vairāk naudas," teica Godmanis.

Valdības vadītājs jau daudzkārt paudis, ka budžeta deficīts nekādā gadījumā netiks palielināts, jo tā ir rezerve līdz Māstrihta līgumā noteiktajiem 3%. Latvija ir pievienojusies šim līgumam un tā pārkāpšanas gadījumā Latvijas ekonomika var gūt nelabvēlīgas sekas, piemēram, varētu tikt atlikta eiro ieviešana.

Vēl pirmdien arodbiedrību līderis Pēteris Krīgers portālam "Delfi" gan akcentēja, ka arodbiedrības nekad nav uzstājušas uz lielāku budžeta deficītu un aicinājušas valdību paklausīt arodbiedrību mudinājumiem mainīt likumdošanu uzņēmējdarbībā un citur, tādējādi gūstot jaunus ienākumus. Pēc viņa teiktā, galvenā problēma - algu nepaaugstināšana atbilsoši inflācijas kāpumam - paliek.

Tomēr valdība akcentē, ka tā jau ir darījusi visu iespējamo. Arī otrdien "100. pantā" Godmanis uzskaitīja, ka no 80 uz 100 latiem ir palielināts neapliekamais minimums, nākamajā gadā tiks indeksētas pensijas pilnīgi visiem Latvijas pensionāriem un no 1. janvāra par 40 santīmiem būs piemaksa pensijās par katru nostrādāto gadu. Turklāt pieaugs arī bērnu un ģimeņu pabalsti.

Iepriekš valdība arī nolēma likvidēt īpašo uzdevumu lietu ministra integrācijas lietās sekretariātu un īpašu uzdevumu ministra Eiropas struktūrfondu sadales ministra sekretariātu. Mazināt valsts aparātu arī bija viena no arodbiedrību prasībām.

Valdība daudzkārt apspriesto un asus iebildumus izraisījušo budžeta projektu otrdien nodeva Saeimā. Arodbiedrības gan norādījušas, ka valdība izpildījusi tikai dažas no tās prasībām un turpmāk kompromiss tiks meklēts Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!